Голова Верховної Ради України А.Парубій спільно з Координатором Програми Європейського Парламенту з підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України Петом  Коксом і колишнім Головою Комітету Європарламенту у закордонних справах, депутатом Європейського Парламенту, уповноваженим у справах України Елмаром Броком на спільній прес-конференції у четвер повідомили про результати і висновки, прийняті під час другого Діалогу Жана Моне, який відбувся 19 квітня в Україні.

А.Парубій  назвав співпрацю Українського Парламенту з Європарламентом «унікальною», і висловив сподівання, що «вона і надалі буде плідною».

Голова Верховної Ради України повідомив, що черговий раунд переговорів дозволив вийти на конкретні рішення. Зокрема, у документі, який підписали усі учасники дискусії, передбачено консенсусне рішення про Робочу групу, яку очолює Голова Парламенту. Пропонується здійснити реформу структури комітетів, зменшити їхню кількість та законодавчо врегулювати це питання. «Пропонується, аби у наступному скликанні було не більше двадцяти комітетів, щоб вони були більш потужними і їхній профіль узгоджувався з відповідними міністерствами. Це зробить логічнішою і тіснішою співпрацю між Верховною Радою і Урядом», - підкреслив А.Парубій.

Наступна пропозиція, за словами Голови Верховної Ради, полягає у тому, щоб у Парламенті, починаючи із наступного скликання, запровадити методи справедливого розподілу комітетів між фракціями, який дасть «гарантію, що цей розподіл буде не предметом політичних уподобань, а відповідатиме загальноєвропейським принципам справедливості». Також узгоджено, що Робоча група починає підготовку проекту закону про зміни до Регламенту Верховної Ради з метою посилення значення роботи комітетів і узгодження норм Регламенту з Конституцією України. Голова Парламенту наголосив, що «без змін до Регламенту буде складно вийти на повноцінну реформу».

А.Парубій також зазначив, що є спільне бачення щодо напрацювання законодавства про роботу у форматі дебатів.

«Цим документом, який підписали усі голови фракцій, ми сформулювали дорожню карту наших цілей, наших завдань. І я маю надію, що Український Парламент ще на цій сесії, крок за кроком, зможе втілювати їх у життя», - сказав він.

Пан Пет Кокс нагадав, що вже два роки працює в проекті зі сприяння Європарламенту у підвищенні інституційної спроможності Верховної Ради України, аби вона «перетворилася на справді демократичну, передову інституцію в новій Україні». «Ми провели аналіз, ми підготували рекомендації, і тепер ми шукаємо інструменти впровадження тих рекомендацій», - сказав він, відзначивши «особистий внесок А.Парубія в інституційний пошук цього рішення, коли було створено робочу групу, до складу якої увійшли представники усіх політичних сил Парламенту, і які працюють заради нього».

«Завершилися два дні інтенсивної роботи, і ми переконані, що це відкриє шлях для необхідної реформи, яку ми втілюємо», - зазначив Пет Кокс.

Пан Елмар Брок від імені Європейського Парламенту і його Голови передав Голові Верховної Ради України Меморандум, яким підтверджується його підтримка Європарламентом і продовження співпраці з Верховною Радою України до 2019 року. «Ми вважаємо у Європарламенті, що це важливо, бо чим далі Україна йтиме шляхом демократії і розбудови верховенства права, тим більше це її зміцнюватиме і показуватиме перспективу країнам Євросоюзу. Україна є пріоритетом для Європарламенту», - сказав він і наголосив, що «вчорашні дебати показали, наскільки важко змінювати встановлені традиційні відносини всередині Парламенту між більшістю і опозицією, як важливо і важко змінювати відносини між Парламентом і Урядом». З огляду на це, зазначив Пан Елмар Брок, «Парламент повинен бути сильним і спроможним, і в довгостроковій перспективі більшість і опозиція повинні бути зацікавлені у його реформуванні, - сказав він, - країна, яка перебуває у стані війни, яка проходить період трансформації, не має іншої можливості показати свою успішність, як протиставивши свій успіх тим, хто бажає їй негараздів».

Голова Верховної Ради України висловив вдячність Європарламенту за підтримку реформ в Україні та наголосив, що пан Пет Кокс і пан Елмар Брок суттєво долучилися до того, щоб Європарламент проголосував за безвізовий режим для України, і ці люди також докладають багато зусиль для покращення співпраці між Українським Парламентом і Європарламентом. «Сьогоднішня зустріч – це логічне продовження співпраці у рамках Меморандуму про взаємодію та взаєморозуміння між Верховною Радою України і Європарламентом», - зазначив він.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00