Голова Верховної Ради України А.Парубій, виступаючи на засіданні Міжпарламентської асамблеї «Україна – Польща - Литва» у понеділок, акцентував увагу на ситуації у Білорусі. «Сьогодні питання порядку денного нашого засідання – ситуацію в Білорусі – ми не можемо розглядати окремо від контексту російської агресії проти України та європейської демократії», - сказав він і додав, що ми є свідками того, як «Кремль брутально використовує білоруський народ як заручника своєї окупаційної політики».

Він висловив занепокоєння проведенням цьогорічних військових навчань «Запад-2017» і застеріг, що не слід відкидати «найгіршого сценарію: використання навчань, як мінімум, для мілітаризації Білорусі, а максимум – здійснення прямої агресії чи диверсійно-підривної діяльності з території Білорусі проти наших держав». «Тому ми повинні особливу увагу приділяти питанню Білорусі і посилити взаємодію між собою та іншими країнами ЄС і НАТО, щоб унеможливити реалізацію небезпечних планів Путіна в Білорусі чи з території Білорусі», - наголосив А.Парубій.

Голова Парламенту поділився тривогою з приводу нещодавніх висловлювань керівництва Білорусі щодо нібито підготовки на території України озброєних бойовиків. «Це не відповідає дійсності, - заявив А.Парубій. - Такі заяви ми розглядаємо як провокацію, що шкодить розвитку добросусідських відносин між Україною та Білоруссю. Адже саме Росія як союзницька держава Білорусі розвинула як на своїй території, так і на окупованих українських землях цілі тренувальні табори для найманців і бойовиків. Підтримуючи та експортуючи тероризм, Росія цілеспрямовано підриває стабільність і безпеку в регіоні, до якого належать як Україна, так і Білорусь».

Голова Верховної Ради заявив, що Україна передала до Міжнародного суду ООН численні докази підтримки та фінансування Російською Федерацією тероризму на окупованих територіях України.

А.Парубій висловив готовність до тісного міжнародного співробітництва у протидії будь-яким проявам тероризму, у т.ч. з Білоруссю. «Але ми прагнемо застерегти Білорусь від будь-яких кроків, які могли б загрожувати безпеці України та країн нашого регіону, та проти брутального переслідування своїх громадян, порушення їхніх прав і свобод», - зауважив він.

На переконання Голови Парламенту, проблемні питання, з якими стикається сьогодні Європейський Союз, не повинні відвертати увагу країн-членів ЄС від ситуації в Білорусі. «Білоруський народ потребує підтримки і позитивних сигналів, що Білорусь є незалежною державою - невід’ємною частиною Європи, а не російською провінцією», - наголосив А.Парубій і додав, що Україна бачить своїм завданням показати також нашим білоруським друзям позитивний приклад демократичного розвитку.

На його переконання, «ми маємо стати для Білорусі переконливим підтвердженням того, що європейська інтеграція – це безальтернативний шлях розвитку для держави, яка прагне бути по-справжньому незалежною, суверенною та створити якнайкращі умови і можливості для власного народу».

А.Парубій запевнив, що Український Парламент не зупинятиметься на досягнутому і продовжить роботу над впровадженням системних реформ і необхідних Україні перетворень.

Він запевнив, що, не дивлячись на складний шлях реформ, українське суспільство продовжує підтримувати європейський вектор розвитку України.

«В Україні створені усі необхідні передумови для пришвидшення перетворень. Угода про асоціацію вже сьогодні формує порядок денний реформ в Україні. Її виконання має наблизити нашу країну до високих європейських стандартів і норм в усіх сферах функціонування держави та створити умови для набуття у майбутньому членства в ЄС. Але європейська інтеграція – це взаємний процес. І жодні внутрішні проблеми як в ЄС, так і в Україні не повинні ставати перешкодою на шляху нашого взаємного зближення, - сказав він. - Переконаний, що виклики сьогодення зроблять сильнішими нашу дружбу і партнерство, яка базується на спільних європейських цінностях, взаємній повазі до суверенітету і територіальної цілісності».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 березня 2024 17:05
28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30