Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся  в понеділок з родинами полеглих героїв Небесної Сотні на території Михайлівського Золотоверхого собору. «Минуло три роки з дня тих подій, але біль не минає», - сказав А.Парубій.

Він пригадав події трирічної давнини, коли йому довелося піднятися 20 лютого вранці з Майдану до Михайлівського монастиря на коротку розмову з Міністром закордонних справ Польщі Радиславом Сікорським, а після того, як він знову спустився на Майдан, там вже почався розстріл - «безглуздий, беззмістовний, тільки з метою залякування і знищення людей». «З цими людьми, - сказав А.Парубій, - я пройшов важкий бойовий шлях через весь Майдан, і напевно можу сказати, що знав і про мрії багатьох із них».

Голова Верховної Ради наголосив, що багато хлопців були переконані, що продовжують справу попередників - УПА, Січових стрільців, вояків УНР. «Вони знали, що там, на Майдані, був не просто «Майдан за права», це було продовження нашої національно-визвольної боротьби, боротьби за українську незалежність, боротьби за недопущення нової окупації України»,- сказав А.Парубій.

Голова Парламенту озвучив розроблену спільно з Урядом  ініціативу, що стосується законопроекту, який би надав статус учасника бойових дій для осіб, які одержали тілесні ушкодження під час Революції Гідності, а також статус інваліда війни для громадян, які стали інвалідами внаслідок поранень і інших ушкоджень на Майдані, «розуміючи і усвідомлюючи, що вони фактично були першими, хто пішов в реальний бій за незалежність нашої країни».

«Цей законопроект, - сказав А.Парубій, - буде запропоновано на Погоджувальній раді у Парламенті, щоб завтра, у вівторок,  Верховна Рада його розглянула у першому читанні»

За словами Голови парламенту, «з приводу цього документу виникали дискусії, і ми домовились, що приймемо його в першому читанні для того, щоб почути і інші пропозиції і думки, і вже після цього змогли скорегувати до другого читання».

«Я переконаний, що сама логіка і підхід є правильний: наші бійці на Майдані фактично були першими учасниками бойових дій за незалежність України. Пізніше і їхні побратими підуть в бій під Слов’янськ, під Дебальцеве, під  Маріуполь. Ухвалення законопроекту у першому читанні буде стимулом до дискусії перед другим читанням», - зазначив А.Парубій.

Він запропонував створити невелику робочу групу, до складу якої увійдуть не тільки урядовці і представники Парламенту, а щоб це була ініціатива, обговорювана спільно з представниками громадянського суспільства.

«Такі ініціативи і такі речі повинні відбуватися лише в діалозі, і тільки в спільному розумінні того, який статус ми надаватимемо громадянам, які полягли на Майдані», - підкреслив він.

А.Парубій висловився за те, аби представники згаданої робочої групи змогли спільно обговорити й інші речі, які стосуються й вшанування героїв, зокрема ідеї щодо меморіалу, про який говорив Президент України.

Він  закликав  зустрітися у найближчі дні і детальніше обговорити ці теми.

У заході взяли участь: Президент України Петро Порошенко, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Генеральний прокурор України Юрій Луценко, урядовці, народні депутати.

Богослужіння у Михайлівському Золотоверхому Соборі відправив Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. Присутні помолилися за упокій душ Героїв та Боже благословення і допомогу усім українцям у захисті країни.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00