Відкриваючи Погоджувальну Раду у понеділок, 20 лютого, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що він щойно повернувся з Михайлівського золотоверхого монастиря, де відбувалася зустріч з родинами Небесної сотні всього керівництва держави. "Це нагадало той день, той ранок три роки тому. Я три роки тому теж був у Михайлівському соборі, в такий самий сонячний і морозяний ранок, о восьмій ранку вже спустився на Майдан, коли почали розстрілювати майданівців, наших хлопців й дівчат, розстрілювати безглуздо, безжально, лишень з метою залякати, і в цей день три роки тому полягла найбільша кількість майданівців", - сказав він і закликав усіх вшанувати пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

А.Парубій повідомив, що мав зустрічі з родинами Небесної сотні, і розповів про ініціативу, яка вийшла від Кабінету Міністрів України і яку обговорює профільний комітет. Мова йшлася про законопроект N 5697, яким пропонується надати статус учасника бойових дій особам, які отримали тілесні ушкодження під час Революції Гідності, а також надати статус інвалідів війни тим громадянам, які стали інвалідами внаслідок поранень і ушкоджень на Майдані. "І я думаю, буде правильно, щоб ми з цього законопроекту розпочали завтра нашу роботу, - зазначив він і додав, - Ми домовилися з Комітетом, що будемо пропонувати цей закон прийняти в першому читанні, щоб з родинами Небесної Сотні проговорити і саму філософію, і самі нюанси цього закону, щоб до другого читання ми змогли в діалозі його доопрацювати".

Голова Верховної Ради представив в цілому "логіку запропонованого Порядку денного на наступний тиждень", проговореного раніше. За його словами, першими будуть розглянуті кілька законопроектів, які стосуються вшанування пам’яті героїв – це є № 5697 про статус ветеранів війни і гарантії соціального захисту, а також № 4995 - проект закону про внесення змін до законодавчих актів України з питань забезпечення жилими приміщеннями військовослужбовців та членів їхніх сімей; проект Постанови про вшанування героїв України та інформування громадян України про подвиги українських військових тощо. "Це ті закони, якими ми будемо пропонувати вшанувати пам’ять наших героїв", - наголосив він.

Голова Парламенту назвав наступними питаннями - "блоки тих питань, які ми не встигли розглянути попереднього сесійного тижня". "Зокрема, перший з них – це є блок аграрних питань – їх не так багато, це фактично чотири питання, ми з нього розпочнемо нашу роботу, а також питання паливно-енергетичного комплексу. І ці два блоки пропонуються на вівторок", - сказав він.

А.Парубій повідомив, що потребує розгляду і питання призначення позачергових виборів у деяких місцевих радах, питання ратифікації та щодо прав внутрішньо переміщених осіб.

На четвер запропоновано як ключовий блок питань - щодо правоохоронної діяльності, а також блок питань щодо фінансів та банківської діяльності. "Фактично отаких п’ять ключових блоків, які пропонуються на цей тиждень, - зазначив він. - Ця логіка була представлена в четвер, були заслухані пропозиції Погоджувальної ради, значна частина цих пропозицій була включена".

Водночас, А. Парубій повідомив, що першим питанням розгляду у вівторок буде порядок денний шостої сесії. "Нагадую, що першим стоятиме питання про порядок денний сесії – усі Комітети подали вже пропозиції, таким чином, ми маємо завершений документ, щоб його затвердити", - наголосив Голова парламенту та закликав народних депутатів під час Погоджувальної ради подати пропозиції щодо додаткового включення законопроектів у порядок денний, якщо вони не були враховані.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15