Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкриваючи засідання Робочої групи з підготовки і сприяння реалізації плану заходів внутрішньої реформи і підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, привітав очільника Місії Європарламенту Пета Кокса.

А.Парубій подякував за спільну роботу з підтримки Українського парламенту і зазначив, що робоча група, яка була створена з представників усіх фракцій, «поставила собі за мету і головним завданням - законодавче впровадження реформ Парламенту і підготовку тих законодавчих актів, які б прискорили його реформування». Водночас, на його переконання, «реформи Парламенту - це набагато ширший спектр, аніж законодавчі зміни і зміни до Регламенту Верховної Ради України».

За словами А.Парубія, ті процеси, які стосуються не законодавчих змін, ідуть досить інтенсивно: це - електронний документообіг, відкритість Ради, одним із проявів чого було суттєве збільшення кількості людей, які останнім часом відвідали Верховну Раду з екскурсіями, близько 22 тисяч людей. «Це досвід європейських парламентів, і ми його активно втілюємо в життя, ми зробили багато постійно діючих виставок-експозицій, зараз плануємо створення музею парламентаризму у Верховній Раді України, - зазначив А.Парубій і наголосив. - Я переконаний, це той крок, який допоможе зробити більш зрозумілою людям Верховну Раду України».

Голова Парламенту подякував працівникам Апарату Верховної Ради за активну роботу, в тому числі у питаннях щодо відкритості Ради.

Серед кроків, які роблять процеси в законодавчому органі більш відкритими, А.Парубій назвав відкриття депутатських запитів, які надсилаються. Запроваджена в дію спільна з громадськими структурами ініціатива - коментування законопроектів, «щоб будь-який громадянин міг висловити свою думку з приводу того чи іншого законопроекту».

Голова Верховної Ради також повідомив про створення Громадської ради з представників ЗМІ при Прес- службі, яка дає змогу ефективніше співпрацювати з журналістами.

Вкрай важливими серед рекомендацій, які були напрацьовані спільно з Місією Кокса, він назвав законодавчі зміни. «Ми поставили собі за ціль, рухаючись малими кроками, спочатку визначати ті ініціативи, які викликають найменше дискусій у різних фракціях і, окрім законопроектів, які передбачають приведення у відповідність регламенту до Конституції, було вибрано інші ініціативи - це запровадження співвідношення між комітетами Верховної Ради України і міністерствами Кабінету Міністрів», - сказав А.Парубій, зауваживши, що ця рекомендація передбачає налагодження більш системної співпраці між Парламентом і Урядом.

Віддаючи належне Кабінету Міністрів «за дуже активну і дієву співпрацю з Верховною Радою України», А.Парубій зазначив, що завдяки цій співпраці минулого року «ми змогли ухвалити бюджет вчасно і за усіма процедурами».

Він також наголосив, що розгляд законопроектів за тематичними блоками дозволив зробити роботу Верховної Ради України більш системною і продуктивною. «Зараз Кабінет Міністрів готує презентацію Білої книги, яка має стати важливим кроком у співпраці і розумінні тих процесів, які відбуваються при підготовці спільних рішень», - додав він.

А.Парубій наголосив на важливості ініціативи щодо відповідності кількості комітетів у Верховній Раді України міністерствам Кабінету Міністрів, їхньої прямої і ефективної комунікації, а також щодо розподілу депутатів по комітетах.

«Усвідомлюючи, наскільки складним є цей процес у кожному скликанні, пропонується, щоб ця норма на законодавчому рівні була запроваджена із уведенням її в дію наступного скликання. Це – законопроект, який матиме велике значення для роботи Верховної Ради України», - підкреслив Голова Парламенту.

Окреслюючи величезну кількість ініціатив, обговорених на засіданнях робочих груп, Голова Верховної Ради акцентував увагу на питаннях змішаних тижнів, коли розглядаються законопроекти у комітетах та проводяться пленарні засідання, питаннях дотримання гендерної політики тощо. «Ці ініціативи перебувають на етапі обговорення, і між нами є домовленість, що виконавши попередні плани, які ми перед собою поставили, за вашої участі поставимо наступні плани, і крок за кроком будемо їх виконувати», - наголосив він.

А.Парубій відзначив активність робочої групи, до якої також залучені кілька міжфракційних депутатських об’єднань, які мають на меті активізувати питання реформи Парламенту.

Голова Парламенту також підкреслив, що «активно відбувається співпраця з громадськими структурами і організаціями». «Ми налаштовані на успіх. Можливо, не так швидко, як особисто я сподівався з самого початку, але ми рішуче йдемо шляхом реформування», - підкреслив він.

Голова Верховної Ради подякував пану Пету Коксу за постійне нагадування про той важливий напрямок, який можливо не є таким ефектним і настільки простим у виконанні, але дуже важливим для того, щоб «політичну культуру в українському парламенті змогли довести до рівня європейського парламентаризму», та висловив сподівання, що співпраця і надалі буде такою ж тісною і плідною.

Своєю чергою, Пет Кокс відзначив ефективну роботу Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, наголосивши, що він перший, хто за часів незалежності України провів повний бюджетний процес, який було завершено у грудні. Він також наголосив на дуже важливій частині реформ парламенту – «руху вперед». «Це перший спікер, якій приділяє увагу реформі парламенту», - підкреслив Глава Місії Європарламенту.


За його словами, здійснення реформи йде у двох напрямках – інституційному і адміністративному, і важливо, що її здійснюють самі українці. «Кожного разу, роблячи ще один крок, ви зможете рухатися уперед, і це буде подарунок один одному», - підкреслив він.

П.Кокс запропонував 18-20 квітня цього року провести зустріч у Києві за участю парламентаріїв, робочих груп та представників Місії для подальшого напрацювання пропозицій щодо втілення реформи парламенту.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00