Голова Верховної Ради України Андрій Парубій взяв участь у п’ятницю у презентації книги видавництва «Фоліо» «Добробати. Історія подвигу батальйонів, що врятували країну» про формування добровольчого руху в системі МВС.

А.Парубій нагадав, що війна триває сто років – «безперервна війна зі споконвічним ворогом України – Росією». «І Майдан, і війна на Донбасі, і нинішня наша боротьба – це елементи цієї сторічної війни», - підкреслив він.

Він зробив наголос на наявності багатьох аналогій між періодом столітньої давнини – початком Української революції 1917 року  - і періодом теперішнім, що полегшує можливість оцінити те, що відбувається сьогодні. «Добровольці і добровольчі батальйони рятували Україну у найскладніші часи її державотворення у ХХ столітті. Саме руками добровольців виборювалася незалежність України, саме кров’ю і потом добровольців окроплена державність», - зазначив Голова Парламенту.

А.Парубій нагадав, що перші добровольці в Україні з’явилися у 1914 році, коли з початком Першої світової війни в армії Австро–Угорської імперії дозволили створити український національний підрозділ. «У Стрию відбувається мобілізація, і тисячі, і тисячі найкращих синів України – поетів, письменників, художників, юристів, істориків - вся еліта, яка була вихована в організаціях: Пласт, Січ і Сокіл, - стала основою для першої добровольчої формації – Українських січових стрільців», - зазначив він.

Він також нагадав ще одну аналогію, пов’язану із Січовими стрільцями: свій перший бій з московськими окупантами Січові стрільці під командуванням сотника Володимира Сроковського прийняли 28 жовтня 1914 року на горі Ключ біля містечка Сколе. «Я мав честь відновлювати могили Січових стрільців на горі Ключ у 1989 році», - сказав він і додав, що через сто років у 2014 році так само добровольчий рух врятував державність: «Хлопці–учасники Самооборони Майдану вступили до Національної гвардії і після короткого військового вишколу вирушили на фронт. Минуло сто років, а ворог лишився той самий – імперська Росія».

Голова Верховної Ради зазначив, що у квітні 2014 року «московські окупанти і їхні маріонетки захопили Слов’янськ, і вже у липні того ж року наші добровольці звільнили Слов’янськ».

«Вони розраховували на кримський сценарій, вони розраховували на те, що в України у той час не було боєздатних Збройних сил, але ворог не врахував духу наших воїнів – добровольців, - сказав він. - У 1917 році, коли утворювалися Українська держава – збройні сили Української народної республіки формувалися, як добровольчі. Українці, повертаючись додому з фронту Першої світової війни, вступали у добровольчі полки, одним з перших був Гайдамацький полк імені отамана Костя Гордієнка під проводом Всеволода Петріва».

А.Парубій нагадав, що цьогоріч ми вшановуємо століття Української революції, століття відновлення української державності, століття боротьби. За сто років ворог лишився той самий і наміри його ті самі – повне завоювання України. Його плани зламали добровольчі батальйони, воїни, яких ціною власного життя зупинили московську орду. 13 березня 2014 року історичний Закон "Про Національну гвардію України" підтримали 262 народних депутати. «А уже наступного дня, 14 березня, сонячного ранку прямо з Майдану Незалежності сотні бійців Самооборони Майдану вирушили на вишкіл у Нові Петрівці на Київщині,  - зазначив Голова Парламенту, - Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники – сотні майданівців – замість того, щоб після багатомісячних боїв у Києві поїхати по домівках, рушили з барикад Майдану на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії. У березні 2014-го добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах України».

Голова Верховної Ради заявив, що рік тому міжфракційне депутатське об'єднання "Самооборона Майдану" проголосило, що 14 березня має стати Днем українського добровольця, що було закріплено рішенням Верховної Ради.

«День українського добровольця стане однією з основ, на якій будуть зростати і гартуватися нові покоління вільних українців. Рішенням Верховної Ради ми закарбували навіки пам'ять про героїзм українських лицарів. Слава Україні!», - підкреслив А.Парубій.

У заході, що відбувся у Центрі культури та мистецтв МВС, взяли участь: Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Турчинов, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, керівництво Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України, командири батальйонів, народні депутати та громадські діячі, які причетні до створення добровольчого руху у 2014 році.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30
25 березня 2024 17:47
25 березня 2024 10:33