Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, виступаючи у вівторок на засіданні Національної ради реформ, присвяченого реформі Податкового кодексу, зазначив, що «надзвичайно важливо налагодити партнерські взаємовідносини між державою і бізнесом». «Ми повинні у тому напрямку зробити досить рішучі кроки, - сказав він і навів висновки експертів щодо основних проблем. – Це надмірна зарегульованість, високі корупційні ризики і налаштованість на великий бізнес».

Ключовими серед названих проблем А.Парубій вважає великі корупційні ризики, оскільки «вони виводять гроші у тінь і призводять до того, що український бюджет не доотримує коштів». «Переконаний, що зміни, які пропонуються до Податкового кодексу, у найбільшій мірі спрямовані на подолання корупційних ризиків, і, в першу чергу, вигідні малому і середньому бізнесу, який матиме прерогативу розвитку».

За словами Голови Парламенту, «малий і середній бізнес в нашій країні у сучасній історії завжди був головним рушієм змін». Він нагадав, що Майдан у великій мірі у перші дні стояв завдяки фінансовому забезпеченню малого і середнього бізнесу. «Наша волонтерська допомога в АТО, коли йшла війна і коли ще, на жаль, не було ані армії, і ані держава, ані економіка не були готові до того, щоб повноцінно забезпечувати наш фронт, перша волонтерська хвиля була у великій мірі базована на ініціативі і віддаванні коштів малого і середнього бізнесу, - наголосив А.Парубій. - І вони, як ніхто інший, мають відчути зміни, які зможуть подолати корупцію у взаємовідносинах між державою і бізнесом».

Голова Верховної Ради вважає дуже важливим кроком надання п’ятирічної прерогативи розвитку для новостворених підприємств. «Це дасть змогу розширити їхні можливості, і люди зможуть активніше займатися малим і середнім бізнесом», - додав він і нагадав, що в Європі відсоток доходів від малого і середнього бізнесу у бюджет є набагато вищим, аніж в Україні. Зокрема, за його словами, 68 % відсотків населення задіяні у малому і середньому бізнесі і виробляють 58 % ВВП, а в Італії – вони дають майже 95 % доходів до держави.

Голова Парламенту підкреслив, що «побудова сильної економіки є одночасно і узгодженням економіки України з економікою наших європейських партнерів і друзів».

А.Парубій відзначив важливість того, що «даний документ вийшов на майданчику співпраці між Адміністрацією Президента, Урядом, експертами і Парламентом. «Це той чотирикутник, як чотири ніжки стола, коли задіяні всі Сторони: і Президент, і Уряд, і Парламент, і експерти, що можуть відображати загальний суспільний настрій. Коли у такому колі готувались рішення, то завжди знаходили підтримку у Верховній Раді України, поміж народних депутатів», - підкреслив він.

Водночас, на його переконання, вкрай важливо, щоб обговорення змін до Податкового кодексу набуло «надзвичайного публічного виміру, щоб воно максимально широко було задіяно в інформаційній сфері». «Чим ретельніше, публічніше і детальніше обговорюється питання, тим легше воно проходить у Верховній Раді, тим менше ми бачимо політичних дискусій», - зауважив він.

Голова Парламенту підкреслив, що «Парламент сьогодні демонструє активну і системну роботу, ухваливши ряд важливих фундаментальних законів, зокрема, і по НКРЕКП, і по бюджету». У цьому контексті він відзначив і Прем’єр-міністра, і Уряд: «За багато років ми пішли шляхом, коли бюджет згідно закону і подаємо, і обговорюємо, і приймаємо. Це незвична і дуже складна робота, яка потребує великої концентрації зусиль».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00