Виступ Голови Верховної Ради України Андрія Парубія під час урочистого засідання Верховної Ради України з нагоди 20-річчя Конституції України

Шановні українці!

Сьогодні ми зібралися на урочисте засідання з нагоди двадцятиріччя ухвалення Конституції України – Основного Закону нашої держави.

І хоча ми святкуємо 20 років, історія творення нашого закону тисячолітня. Тисячу років тому наша земля уже мала Закон і жила за ним.

Це був закон Великого князя Ярослава – «Руська правда». Нашого славного предка, могила якого знаходиться в 500 метрах звідси. У Святій Софії.

«Руська правда» – конституція Руси-України. Батьки-засновники нашої держави дали нам перший Закон. Неймовірно прогресивний на той час. Який був один для всіх.

Справедливість прийшла на наші землі. «Не дозволяй, щоби сильний нищив слабкого», – повчав князь Володимир Мономах.

Світло Закону Руси-України розповсюдилося й на Схід.

Великий князь Ярослав вручив новгородцям «Статут Великого князя Ярослава». Вручив ці словами: «Йдіть і тримайте, як списав для вас». Для новгородців закони Ярослава стали реліквіями, які охоронялися й на яких приносили клятви й присяги.

Так закон із України розповсюдився далеко   за межі України-Руси.

Усю подальшу історію українці вдосконалювали право на своїх землях.

Далі були Литовські статути. Статут 1529 року, в основу якого лягли «Руська правда» Ярослава та римське канонічне право, було прийнято як закон, який мав однакову силу для всіх жителів Литовсько-Руської держави незалежно від їхнього стану. Він став першим у Європі систематизованим зводом законів різних галузей права.

1710 рік. "Конституція прав і вольностей Війська Запорозького Пилипа Орлика». Один із  із найпрогресивних засадничих правових  документів  світу тієї епохи. 

Конституцію Сполучених Штатів Америки було ухвалено лише 1787 року, а Конституцію Російської імперії – лише 1905 року.

Борючись за свою свободу з російським окупантом, українці продовжували творити свій Основний Закон.

Який, як фенікс з попелу, відроджувався в горнилі боротьби.

Конституція Української Народної Республіки – основний закон Української народної республіки, прийнятий Центральною Радою 29 квітня 1918 року.

І українці довели – боротьба за свободу, за право жити на своїй землі і за своїм законом – веде до перемоги – ми виборили Незалежність України.

28 червня 1996 року в цих стінах на древніх київських пагорбах, на яких за легендами стояв Апостол Андрій Первозванний, була ухвалена Конституція України. Ми відновили свою Державу і свій ЗАКОН.О 9 год. 18 хв. після 24 годин безперервної роботи Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Основний Закон України.

Саме в цих стінах вперше прозвучали слова:

Верховна Рада України від імені Українського народу – громадян України всіх національностей,

виражаючи суверенну волю народу,

спираючись на багатовікову історію українського державотворення і на основі здійсненого українською нацією, усім Українським народом права на самовизначення,

дбаючи про забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя,

піклуючись про зміцнення громадянської злагоди на землі України,

прагнучи розвивати і зміцнювати демократичну, соціальну, правову державу,

усвідомлюючи відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями,

керуючись Актом проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року, схваленим 1 грудня 1991 року всенародним голосуванням,

приймає цю Конституцію – Основний Закон України.

І я хочу всім присутнім тут депутатам – творцям Основного Закону, подякувати за вашу працю.

Боротьба за право жити за нашим Законом і на нашій землі продовжується і далі.

Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

За ці слова боровся наш Український Майдан Гідності

«Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною».

За кожну букву, за кожне слово Основного Закону ведуть бій із російським загарбником наші хлопці на Сході з однією з найбільших окупаційних армій світу.

І ворог переконався, що наше право жити  за ЗАКОНОМ, наше право на Свободу – відкарбоване  на спаленому металі знищених ворожих танків.

Саме прагнення українців до свободи як святої споконвічної цінності не дає спокою тим, хто ці слова просто не розуміє. І для яких рабство і благолєпіє перед царем важливіше за ВОЛЮ.

Яке завдання українців й української влади?

Зробити все можливе, щоб кожна людина, кожен громадянин у цій державі відчули справедливість нашого Закону. Наше завдання–зробити цю велику книгу основою життя українців.

Бо в Конституції немає жодного слова про корупцію, про несправедливість, про нечесні суди чи корумповані правоохоронні органи.

Наше життя має бути гідне нашого Закону.

Уже ця Верховна Рада зробила надважливі кроки для втілення в життя статей Основного Закону.

Саме в цих стінах були ухвалені закони для відновлення боєздатності української армії. Ми збільшили Національні збройні сили до 250 тисяч.

Саме в цих стінах були ухвалені антикорупційні закони.

Саме в цих стінах було створено Антикорупційну прокуратуру.

Саме в цих стінах ми створили Національне антикорупційне бюро.

Саме в цих стінах ми ухвалили закони для творення чесної поліції.

Саме ця Верховна Рада ухвалила закони для роботи  Системи публічних електронних закупівель  ProZorro. Держзакупівлі  стали відкритими.

Саме цей парламент  ухвалив усі необхідні закони для відкриття майнових реєстрів, для боротьби з корупцією.

Сам в цих стінах ми прийняли закони для безвізового режиму з ЄС.

І саме в цих стінах ми проголосували «закони чистого четверга»– закони про декомунізацію, якими ми виганяємо демонів «руского міра» з України.

І сотні інших законів, щоб втілити справедливість, закладену в Основному Законі.

Я вірю, саме в цих стінах ми ухвалимо волею українського народу ратифікацію про членство в Європейському Союзі. І вірю, що саме в цих стінах ми ратифікуємо угоду про членство України в НАТО.

Історія нашого Основного Закону тисячолітня. Як і історія українського народу, який тисячі років із зброєю в руках боронив і боронить своє право  жити ВІЛЬНО й ГІДНО.

Як і наше прагнення нести свободу і світло.

Зі Святом усіх!

Українська держава іїї Основний закон творилися лицарями Київської Русі, воїнами Святослава та Данила Галицького, вони творилися під стягами Сагайдачного та Хмельницького. Сторінки української Конституції та Незалежності – це боротьба УНР, Холодноярської республіки та  Української повстанської армії.

І сьогодні за наш закон і нашу Незалежність незламною стіною стоять наші воїни на Східному фронті: під Донецьким аеропортом, Мар’їнкою, в Авдіївській промзоні, – захищають нашу свободу й наше право.

І тому я звертаюся до вас, бійці:

Це в першу чергу - ваше свято!

Слава Україні!

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30