Голова Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся у понеділок з Головою Комітету у закордонних справах Німецького Бундестагу Норбертом Рьоттгеном, Головою Комісії у закордонних справах Національних зборів Французької Республіки Елізабет Гігу та Головою Комітету у закордонних справах Сейму Республіки Польща Гжегожем Схетиною.

Під час розмови А.Парубій поінформував закордонних колег щодо ситуації із впровадженням реформ в Україні, боротьби з корупцією, виконання Мінських угод.

Зокрема, Глава Парламенту наголосив, що за існуючої наявності активної комунікації і співпраці з новим урядом є перспектива проведення швидких і ефективних реформ. «Ми налаштовані діяти у плані проведення реформ швидко і ефективно, - сказав він. - Щойно у ході засідання Національної Ради реформ за участі Президента було представлено детальний план по різних напрямках». Прерогативу, за його словами, надано співпраці з МВФ, завершенню судової реформи, реформі парламенту згідно з рекомендаціями, напрацьованими Місією Пета Кокса спільно з українським парламентом. «Наступні два пленарні тижні будемо імплементувати більшість з цих рекомендацій», - наголосив Голова Верховної Ради, назвавши парадоксом той факт, що вперше за роки незалежності народні депутати конституційною більшістю мають спільне бачення розвитку країни. На його думку, вихід з коаліції деяких фракцій був швидше політичною дією, аніж ідеологічною. А.Парубій наголосив, що усі депутати відчувають відповідальність перед виборцями, перед країною. Тому, на його думку, були ухвалені закони щодо євроінтеграції і питань національної безпеки. "Я сповнений оптимізму. П'ять політичних фракцій мають великий потенціал», - підкреслив він. 

Голова Парламенту України, подякувавши європейським парламентарям «за підтримку у складний час, особливо у питаннях візової лібералізації та санкцій проти агресора - Російської Федерації», зазначив: «Нам дуже важливо відчувати, що ми не самі. І ми дуже розраховуємо, що санкції будуть продовжені. А для здійснення реформ у нас є велика політична воля».

Своєю чергою, Голова Комітету у закордонних справах Німецького Бундестагу Норберт Рьоттген, визнаючи, що «всі європейські країни живуть від однієї кризи до іншої, які можуть навіть співпадати одночасно, зауважив, що Європа хоче бачити Україну успішною і безпечною країною у Європі». Він визнав, що в Україні відбуваються реформи, які "йдуть складно, але  є найважливішими, особливо у контексті боротьби з корупцією, і тому, за його словами, європейські країни продовжать санкції проти російського агресора».

Торкаючись питання подолання корупції, А.Парубій зазначив, що Україна як одна з найбільших країн Європи має тяжкий спадок посттоталітарних країн, де кожна структура нею «просякнута». На його переконання, проста заміна керівників правоохоронних структур не змінить ситуацію. «Правильніше і краще буде витискати корупцію з різних форм правоохоронної системи та створювати нові структури без корупції», - сказав він і навів приклад побудови Національного антикорупційного бюро. «Це займає багато часу, але без цього нічого не буде. Треба поступово замінити старі структури новими, - наголосив він і додав. - Цей шлях важчий, набагато довший, коли ми здійснюємо плавну заміну старих, просякнутих корупцією, структур новими, але він є єдино правильний, на якому ми вже ухвалили і імплементували ряд важливих антикорупційних законів, зокрема, щодо відкритих реєстрів майна чиновників, електронних декларацій тощо».

Голова Верховної Ради дав позитивну оцінку проведеній роботі в умовах непростих викликів, які стоять перед країною. Водночас, визнаючи, що «все ще лишилось багато сфер, де існує корупція: суди, державні підприємства, що контролюються кланами», він наголосив, що «Україна - це великий корабель, який розвернули, і назад він вже не повернеться». «Цей корабель іде тільки шляхом реформ і боротьби з корупцією. Ми пройшли точку неповернення», - підкреслив А.Парубій.

Торкаючись питання виконання Мінських угод, Голова Верховної Ради визнав складність внесення змін до Конституції України. «Ми повинні дослухатись до суспільства. Наші хлопці помирають не лише за Україну, а й за весь світ, який опинився в умовах зруйнованої безпеки усієї міжнародної системи», - сказав він і підкреслив, що є прихильником мирного розв’язання проблем. Водночас він наголосив на проблемі, пов’язаній із значною кількістю переселенців, яких налічується понад 1.7 млн осіб. «Україна сама вирішує ці проблеми», - сказав він.

Народний депутат України Ганна Гопко наголосила, що зміни до Конституції майже нереальні через ситуацію з безпекою на Сході України. Вона запропонувала провести й обговорення у парламенті питань щодо проведення виборів на окупованих територіях. «Ми маємо чітко розрізняти: поки не буде безпекової ситуації, вибори не будуть чесними і справедливими, - сказала вона. – Має бути забезпечення свобод, забезпечення безпеки».

Представники парламентів Німеччини, Франції та Польщі запросили українських колег до Берліну, Варшави і Парижу.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

13 квітня 2024 15:36
12 квітня 2024 19:52
12 квітня 2024 18:24
11 квітня 2024 13:40
09 квітня 2024 17:46
08 квітня 2024 19:18
05 квітня 2024 11:46
03 квітня 2024 20:19
03 квітня 2024 13:43
03 квітня 2024 12:21