У Верховній Раді України відбувся "круглий стіл" на тему: "Реформа держкомпаній в Україні: актуальні питання корпоративного управління", якій був присвячений питанням реформування державних компаній та корпоративного управління державними підприємствами, використанню міжнародного досвіду у цих напрямах.

У засіданні круглого столу взяли участь Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус, старший радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Адомас Аудіцкас, директор департаменту власності, Міністерство торгівлі, промисловості та рибного господарства Норвегії Мортен Штремгрен (Morten Stromgren), представники Кабінету Міністрів України, народні депутати України, вітчизняні та зарубіжні експерти.

Учасники обговорення розглянули, зокрема, законопроекти, що входять до пакету 70-ти пріоритетних законопроектів, які Верховна Рада має прийняти до кінця поточної сесії. Пакет пріоритетних законопроектів формується з метою виконання Плану законодавчого забезпечення реформ, ініційованого Головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом.

Серед них - проекти законів про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об'єктами державної власності (реєстр. № 3062) та про внесення змін до деяких законів України (щодо уточнення деяких положень) (реєстр. № 2319а).

Першим документом передбачено створити сприятливі умови для оптимізації структури державного сектору економіки та запровадити ринкові методи управління державними суб’єктами господарювання. Для цього у документі пропонується:

визначити органи управління державним унітарним підприємством та встановити, що наглядова рада державного унітарного підприємства є органом, що здійснює захист прав держави, і в межах компетенції, визначеної статутом та законом, контролює та регулює діяльність керівника підприємства;

створити правові підстави для включення до складу органів управління суб’єктів господарювання державного сектору економіки незалежних членів наглядових рад, що забезпечить підвищення ефективності управління об’єктами державної власності;

встановити, що у державних підприємствах, а також господарських товариствах, у статутних капіталах яких частка держави перевищує 50 відсотків, у випадках і порядку, визначених Кабінетом Міністрів України, створюється наглядова рада, до якої можуть включатися незалежні члени наглядових рад;

встановити, що річна, у тому числі консолідована, звітність суб’єктів господарювання державного сектору економіки підлягає обов'язковому аудиту.

Крім того, планується встановити вимогу щодо обов’язкового оприлюднення такими суб’єктами інформації про свою діяльність (фінансову звітність, інформацію щодо посадових осіб суб’єктів господарювання, вчинення правочинів тощо.

Законопроектом про внесення змін до деяких законів України (щодо уточнення деяких положень) пропонується удосконалити механізм приватизації шляхом досягнення прозорості та відкритості приватизаційного процесу, посилення захисту національних інтересів у процесі реформування відносин власності, формування чіткої та ефективної правової бази у сфері приватизації.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51