Російська Федерація продовжує грубо порушувати права людини та перетворюється на тоталітарну державу. Систематичними порушеннями міжнародних зобов’язань та норм міжнародного права Російська Федерація відмежовується від ідеалів свободи і демократії та своїх міжнародних зобов’язань. Цілеспрямоване руйнування правлячим режимом залишків верховенства права задля продовження агресії проти суверенної європейської держави не лише призводить до репресій проти громадян РФ та сусідніх держав, а й становить загрозу для демократії у Європі та світі.

25 серпня 2015 року Російська Федерація перетнула крихку межу, що відділяє державу з невисокою правовою культурою від тоталітарної держави з політичними переслідуваннями та політичними в’язнями. Північно-Кавказький військовий суд міста Ростов-на-Дону (Російська Федерація) виніс вирок у справі проти громадян України Олега Сенцова та Олександра Кольченка, засудивши їх на 20 років та 10 років суворого режиму відповідно.

Ця протиправна та політично мотивована судова розправа стала кульмінацією упередженого судового процесу, який тривав понад рік, вирізняючись особливим цинізмом і правовим нігілізмом. Судовий фарс став відвертим знущанням Росії над верховенством права, правами і свободами людини.

Громадяни України були демонстративно позбавлені права на консульський захист з боку своєї держави. Російська влада після окупації Кримського півострова відмовилася визнавати за мешканцями Криму українське громадянство, примусово надавши всьому населенню окупованої території громадянство Росії всупереч нормам і принципам міжнародного гуманітарного права та зобов’язанням Російської Федерації як держави-окупанта, які випливають зі статті 45 Гаазької конвенції 1907 року та статті 47 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Російська сторона ігнорує численні заклики міжнародної спільноти припинити політичні переслідування, відмовляється виконувати положення чотирьох ухвалених у 2015 році резолюцій Парламентської Асамблеї Ради Європи, які містять заклик до влади РФ звільнити всіх заручників та незаконно утримуваних осіб.

Військовий суд не зупинила відсутність у нього компетенції здійснювати правосуддя щодо діянь, вчинених за межами міжнародно визнаної території РФ. Російська Федерація керувалася лише прагненням зламати патріотичний дух українців, змусити їх та інших громадян, не готових змиритися з російською агресією, стати мовчазними жертвами беззаконня і тоталітаризму.

Сфабриковані справи проти українських громадян Н. Савченко, О. Сенцова, О. Кольченка та інших політичних заручників остаточно підтвердили вибір правлячого режиму в Москві на користь відмежування від демократичних цінностей та цивілізованого міжнародного співтовариства.

Перетворення Російської Федерації на тоталітарну і агресивну державу, основною ідеологією якої є політика репресій, ревізіонізму та мілітаризму, –пряма загроза стабільності і демократії у Європі та світі.

У цьому зв’язку закликаємо парламенти іноземних держав та міжнародні парламентські асамблеї:

-        підтримати зусилля України, спрямовані на звільнення громадян України, незаконно утримуваних на території Російської Федерації;

-        рішуче засудити неправомірні судилища та незаконні утримання під вартою громадян України Надії Савченко, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Миколи Карпюка, Ахтема Чийгоза, Алі Асанова, Мустафи Дегерменджи та інших;

-        вжити всіх можливих заходів парламентської дипломатії для якнайшвидшого звільнення народного депутата України, члена Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи Надії Савченко, яка наділена дипломатичним імунітетом, а також всіх незаконно утримуваних у Російській Федерації громадян України;

-        звернутися до урядів своїх держав з вимогою вжити всіх політико-дипломатичних заходів для протидії агресії та зростаючому тоталітаризму в Російській Федерації, посилити тиск, у тому числі підготувати персональні санкційні списки, з метою звільнення незаконно утримуваних громадян України та повернення Росії у русло міжнародного права;

-        не допустити безкарності винних за грубі порушення прав людини та злочини проти людяності, вчинені від початку російської агресії проти України;

-        активізувати міжнародний моніторинг за ситуацією в Російській Федерації і на окупованих нею територіях у сфері дотримання прав і свобод людини та негайно реагувати на будь-які їх порушення;

-        вимагати від Російської Федерації повного та безумовного виконання зобов’язань, у тому числі положення про звільнення всіх заручників.

Вимагаємо від Російської Федерації припинити агресію проти України, негайно і безумовно звільнити усіх політичних заручників та в’язнів, відмовитись від практики нехтування нормами і принципами міжнародного права, притягнути до відповідальності винних у порушенні прав людини, тортурах і залякуванні, тиску та незаконних переслідуваннях.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51