Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман сподівається, що своє бачення реформування Основного закону на засіданні Конституційної комісії 13 травня представлять усі її робочі групи.

Під час зустрічі з Комісаром ЄС з питань Європейської політики сусідства та переговорів з розширення Йоганнесом Ханом у понеділок В.Гройсман повідомив про перебіг конституційної реформи у нашій державі.

За його словами, створені у рамках Конституційної комісії три робочі групи напрацьовуватимуть зміни за пріоритетними напрямками реформування - децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та конституційного регулювання прав, свобод і обов’язків людини та громадянина.

«Перший блок, який ми маємо напрацювати - децентралізація», - наголосив керівник Парламенту, зазначивши, що робоча група планує 13 травня представити на розгляд Конституційної комісії відповідний законопроект. При цьому В.Гройсман нагадав, що відповідно до процедури, Верховна Рада має його розглянути, направити до Конституційного Суду і Венеціанської комісії для отримання висновків та попередньо схвалити ще раз до 15 липня ц.р. з тим, аби у вересні ухвалити остаточно.

 «Я не бачу серйозних розбіжностей, які перешкоджатимуть нам це зробити, - зазначив він. - Є певні питання, але ми здатні знайти відповіді на них».

Під час зустрічі Сторони також детально обговорили різноманітні аспекти реформи місцевого самоврядування.

Голова Верховної Ради зазначив, що реформа базуватиметься на основних принципах Європейської хартії місцевого самоврядування - субсидіарності, повсюдності та фінансовій спроможності громад. За його словами, необхідно визначити, зокрема, систему органів місцевого самоврядування, порядок їх формування і строк повноважень; їх матеріальну і фінансову основу; закріпити контроль держави за дотриманням законності рішень органів місцевого самоврядування. Також, сказав В.Гройсман, потрібно удосконалити конституційні засади адміністративно-територіального устрою.

Голова Верховної Ради також повідомив про перебіг реформи судоустрою і прокуратури, державної служби, про роботу над законопроектом про місцеві вибори і Планом законодавчого забезпечення реформ.

«Для мене важливо не просто напрацювати зміни до Конституції й законодавства, а і провести ці зміни», - наголосив керівник Парламенту.

В.Гройсман також назвав нинішній тиждень надзвичайно важливим у відносинах Україна - ЄС з огляду на проведення першого саміту «Україна - Європейський Союз», що відбувається в умовах чинної Угоди про асоціацію й після перезавантаження влади в Україні та в інституціях ЄС, і Міжнародної конференції на підтримку України.

«Ми розглядаємо завтрашню Конференцію як нагоду обговорити перші результати реформ та плани на майбутнє», - також сказав він.

Своєю чергою, Комісар ЄС назвав важливим той факт, що український Парламент «відданий процесу реформ» і посідає «лідерську роль у процесі конституційної реформи».

«Ми, як і все українське суспільство, з нетерпінням очікуємо на реформу Конституції, судоустрою і прокуратури, оскільки без забезпечення верховенства права реформування інших сфер неможливо», - сказав Й.Хан.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51