20 грудня у Парламенті за участі представників різних фракцій та груп під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника України в гуманітарій підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України Ірини Геращенко відбулося засідання неформальної групи «Мінська платформа» за участі представника України в ТКГ Євгена Марчука.

Учасники засідання обговорили актуальні питання мінського процесу та детально зупинились на результатах останнього у 2018 році, 101 раунду переговорів. Ірина Геращенко та Євген Марчук поінформували, що 19 грудня ц.р. представники України вчергове запропонували провести звільнення заручників, які утримуються на окупованому Донбасі, у форматі «66 на 19», а також передати представникам РФ у присутності консулів РФ 23 громадянина Росії, затриманих за злочини проти України, задля звільнення 23 політв’язнів Кремля. Однак, за словами переговорників, російська сторона відмовилась від зазначеної ініціативи. 

За словами І.Геращенко, російська сторона у Мінську також заблокувала й інші запропоновані ініціативи щодо звільнення осіб, які мають проблеми зі здоров’ям. 

«Ми закликали звільнити Станіслава Клиха, стан здоров’я якого різко погіршився, та пропонували різні варіанти іншій стороні, однак всі пропозиції залишились заблокованими», - наголосила І. Геращенко. 

Перший віце-спікер зазначила, що представників РФ не цікавить доля своїх громадян та розповіла про засудженого в Україні громадянина РФ В. Іванова, який помер  у виправній колонії на Львівщині, однак консули РФ відмовились забирати його тіло. 

Під час дискусії українські переговорники також зауважили, що проведення т.зв. «позачергових виборів» 11 листопада ц.р. на окупованому Донбасі, які не визнаються у світі, значно ускладнили і без того важкий політико-дипломатичний діалог у Мінську. 

Учасники засідання також обговорили безпекову ситуацію в Азовському морі, блокування роботи портів у Маріуполі та Бердянську. Українська  сторона наполягає на негайному  звільненні  24 українських військовополонених.   

Євген Марчук зауважив, що українська делегація в Мінську поставила вимогу щодо демілітаризації Азовського та Чорного морів, а також Керченської протоки й  пропонує встановити постійний пункт моніторингу СММ ОБСЄ в Керчі.

Євген Марчук також детально розповів про всі складнощі домовленостей у безпековій підгрупі ТКГ у частині розведення сил та засобів і запровадження режиму тиші на Донбасі.  

За його словами, 27 грудня ц.р. відбудеться відеоконференція безпекової підгрупи, на якій обговорять встановлення режиму тиші до новорічних та різдвяних свят. 

У засіданні також взяли участь народні депутати України: О. Юринець, О. Біловол, О. Бригінець, Н. Веселова, В. Вовк, А. Геращенко, О. Єднак, Н. Кацер-Бучковська,  Л. Ємець, О. Білозір, Д. Лубінець, І. Луценкo, О. Масоріна, Б. Тарасюк, Р. Чубаров, Н. Шуфрич та інші.



Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51