17 грудня ц.р. Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко взяла участь у прес-конференції на тему: «Надання адвокатської допомоги українським морякам, які були захоплені у військовий полон внаслідок збройної агресії РФ проти України 25 листопада ц.р. в районі Керченської протоки». 

Політик зауважила, що затримані українські військовослужбовці, відповідно до міжнародного права, зокрема, і Женевських конвенцій, є військовополоненими, відповідно Україна разом із міжнародним співтовариством вимагає від РФ їх негайного звільнення.

«Вони є військовополоненими, і ми вимагаємо від Росії їх негайного звільнення без всяких передумов і обмінів. Це позиція не лише України, а і всього світу», - заявила вона . 

І. Геращенко наголосила, що питання звільнення моряків залишається в центрі особливої уваги Президента Порошенка, який закликав світ посилити тиск на країну-агресора РФ. Україна розраховує на більш рішучі дії міжнародного співтовариства задля звільнення незаконно утримуваних громадян України, зокрема, у частині запровадження «Азовського пакету санкцій». Політик нагадала, що Президент України передав керівництву ЄС і НАТО  списки осіб та кораблів Росії, причетних до акту агресії у Керченській протоці. 

Також українські парламентарії наполягають на проведенні спеціальних  дебатів у  Парламентської асамблеї Ради Європи у січні 2019 року, вони також порушать  це питання на відповідних дебатах ПА ОБСЄ.

Ірина Геращенко також нагадала, що з вересня українські дипломати просувають в ООН ініційований Україною проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь, Україна, а також частин Чорного та Азовського морів», який буде проголосовано 17 грудня. 

Політик також підкреслила, що за дорученням Президента Порошенка разом з омбудсвумен Л. Денисовою здійснюють координацію роботи всіх відомств у питанні звільнення моряків і підтримки їхніх родин.

Перший віце-спікер подякувала адвокатам, які сьогодні здійснюють захист 24 військовополонених моряків,  надають їм необхідну психологічну підтримку. Ірина Геращенко зауважила, що за затриманими українськими військовослужбовцями зберігатиметься нарахування заробітної плати. За рішенням Міністерства оборони  кожній родині буде виділено  по 50 тис. грн., а Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України надасть  по 100 тис. грн. на юридичний супровід.   

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко підкреслила, що у центрі уваги української влади – питання звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України як на окупованих територіях України, так і у РФ.

Політик повідомила, що 19 грудня ц.р. відбудеться чергове засідання гуманітарної підгрупи ТКГ, де українська сторона наполягатиме на звільненні заручників, які утримуються на окупованому Донбасі, та політв’язнів Кремля.

«Під час засідання підгрупи ми вчергове запропонуємо передати представникам РФ 23 громадянина Росії, затриманих за злочини проти України задля дзеркального звільнення Р. Сущенка, О. Сенцова, О. Кольченка, С. Клиха, М. Карпюка Є. Панова та інших», - наголосила І. Геращенко та додала: «Ми також готові помилувати 66 сепаратистів для звільнення 19 заручників – журналіста Станіслава Асєєва та військовослужбовців, які утримуються на окупованому Донбасі вже понад 3,5 роки».

Насамкінець Ірина Геращенко закликала учасників прес-конференції  долучитись до сьогоднішньої акції «Пам’ятай про тих, хто в полоні», покликаної підтримати українських військовополонених моряків, які з порушенням міжнародного права були захоплені Росією, та всіх інших бранців Кремля, незаконно ув’язнених у російських тюрмах та на окупованих територіях України. Акція проходила  17 грудня ц.р. на Майдані Незалежності.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51