13 листопада Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко взяла участь у круглому столі на тему: «Ув’язнені Україною – утримувані в ОРДЛО. Права позбавлених волі, що залишились на тимчасово окупованій території Донбасу», організованого Секретаріатом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 

Ірина Геращенко наголосила, що проведенні Кремлем 11 листопада на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей так звані «вибори» суттєво ускладнюють мирний переговорний процес. За її словами, Росія прагне легітимізувати так звані «республіки» і примусити  Київ до  прямого діалогу із так званими «представниками ОРДЛО». У цьому зв’язку І. Геращенко нагадала, що Мінські домовленості передбачають тристоронній формат переговорів,  за участі представників України, Росії та ОБСЄ.

Вона наголосила й на інших ризиках, які несуть у собі так звані «вибори», зокрема, до ескалації на фронті, серйозної дестабілізації безпекової і політичної ситуації. І. Геращенко нагадала  трагічні події 2014 року, коли після проведення нелегітимних виборів на Донбасі відбулась ескалація конфлікту. 

Перший заступник також зауважила, що  РФ прагне дестабілізувати політичну ситуацію в Україні напередодні президентських та парламентських виборів у 2019 році.

«Ми вимагаємо позачергового засідання ТКГ для обговорення ситуації із проведенням Росією нелегітимних виборів на окупованому Донбасі», - наголосила І. Геращенко. 

Політик повідомила, що серед заблокованих питань гуманітарної підгрупи ТКГ - процес звільнення заручників та політв’язнів Кремля.  

«Україна не отримала жодної  відповіді  щодо пропозиції передати  засуджених громадян РФ в Україні в обмін на наших політв’язнів. Також Україна вже 2 роки вимагає звільнення  підлітків, незаконно затриманих на окупованому Донбасі в 2016 році», - заявила І. Геращенко.

Політик зауважила, що українська сторона готова помилувати більше 60 сепаратистів задля звільнення українських військових і  цивільних, утримуваних на окупованому Донбасі. 

Перший віце-спікер також звернулась до представників міжнародних гуманітарних місій ОБСЄ, ООН та МКЧХ із закликом  вимагати повного та безперешкодного доступу до незаконно утримуваних на окупованому Донбасі та в Криму.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко також повідомила, що українська сторона наполягає на вирішенні питання переміщення осіб, засуджених до 2014 року на Донбасі на підконтрольну Уряду України територію. Вона зауважила, що представники Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини готові сприяти переведенню  майже тисячі таких осіб.

«У Мінську українська сторона неодноразово заявляла про готовність перемістити таких ув’язнених для відбування покарань в українських тюрмах», - повідомила І. Геращенко. 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова наголосила, що статус осіб, засуджених до 2014 року на Донбасі має бути врегульовано на законодавчому рівні. Для цього у Парламенті триває робота над проектом Закону «Про врегулювання правового статусу осіб, стосовно яких порушено законодавство України про кримінальну відповідальність, кримінальне процесуальне, кримінально-виконавче законодавство України внаслідок збройної агресії, збройного конфлікту, тимчасової окупації території України» №8560 від 05.07.2018. Згаданий законопроект розглядатиметься на Комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності 21 листопада ц.р.

Окрім того, Л.Денісова закликала створити єдиний реєстр осіб, засуджених до 2014 року на Донбасі. За її словами, відповідні кошти на цей напрям були закладені до проекту Закону «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51