«Російська Федерація планує втручатися у виборчі процеси України і використовує тему звільнення українських заручників і політв’язнів Кремля для свого впливу на майбутніх президентських та парламентських виборах  у 2019 році», - заявила  19 жовтня під час брифінгу Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Відповідаючи на питання журналістів, політик нагадала, що Російська Федерація  втручалась у вибори  у США, Німеччині, Франції та інших країнах, застосовуючи гібридні методи, зокрема і через вплив на соцмережі та кібератаки. Перший віце-спікер висловила занепокоєння, що під час президентських та парламентських виборів в Україні  у 2019 році, Росія також спробує  втручатись у виборчі процеси для просування проросійських кандидатів і сил, у тому числі й через дезінформацію, спотворення громадської думки, вплив на соцмережі, медіа і експертне середовище, не виключена й ескалація конфлікту на Донбасі. Також Москва використовує тему звільнення українських заручників і політв’язнів Кремля для тиску на Україну.   

Ірина Геращенко зауважила, що заяву Президента РФ, озвучену 18 жовтня ц.р. «про намір домовлятись лише з  новим керівництвом України», вже можна розцінювати як спробу грубого втручання у внутрішні справи України. Політик також назвала заяву Держдуми РФ від 18 жовтня ц.р. «Про загострення ситуації в Україні» абсолютно пропагандистською та такою, що межує із втручанням у внутрішні справи України. 

Вона наголосила, що своїми заявами про несприйняття нинішньої української влади президент РФ Путін визнав, що його ключовим ворогом і опонентом є президент України Петро Порошенко. «Петро Порошенко - перший український президент, який створив сильну українську армію, який робить все для її модернізації, який працює над посиленням дипломатичного фронту. Президенту України вдалося створити антипутінську коаліцію в світі і сформувати режим санкцій, які боляче б’ють по російській економіці. Тому Путін робитиме все, аби змінити українську владу і Порошенка на його посаді. Путін буде підтримувати скоморохів, хіхікалок, п’яту колону, аби тільки прибрати Порошенка», - наголосила Геращенко. 

Політик наголосила, що необхідно надати гідну відповідь спробам Кремля втрутитись у внутрішні справи України. «При цьому тут має бути спільна позиція як правоохоронних органів, так і Парламенту. Варто пам’ятати, що мета Путіна - це не окупація Криму чи Донбасу  - а всієї території України», - наголосила вона.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко зауважила, що Російська Федерація використовуватимете також питання звільнення заручників та політв’язнів Кремля. Вона наголосила, що вже декілька місяців через деструктивну позицію РФ у ТКГ не вдається досягти домовленостей щодо звільнення незаконно утримуваних громадян на Донбасі. Також, за її словами, у гуманітарній підгрупі ігноруються усі ініціативи щодо одночасного звільнення громадян РФ, затриманих за злочини проти територіальної цілісності України, та політв’язнів Кремля. За словами І. Геращенко, блокування цього процесу може тривати і до президентських виборів в Україні у 2019 році.

Разом з тим, І. Геращенко зауважила, що представники України продовжують докладати усіх зусиль задля звільнення незаконно утримуваних громадян України в окупованому Донбасі, Криму та в РФ. Політик повідомила, що зазначене питання буде у центрі уваги під час зустрічей із Федеральним Канцлером Німеччини Ангелою Меркель, яка згодом перебуватиме з візитом у Києві.

Перший віце-спікер також висловила сподівання, що міжнародні партнери України, беручи до уваги блокування РФ зазначеного питання, посилять економічні санкції проти Росії. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51