13 вересня відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко з помічником Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки, Послом Алехандро Альваргонсалесом.

Ірина Геращенко подякувала за постійну підтримку НАТО, яка надається Україні задля імплементації реформ в усіх сферах, зокрема у сфері національної безпеки та оборони. Політик повідомила, що Україна залишається відданою євроатлантичному курсу та поінформувала, що наступного тижня передбачається розгляд проекту Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» (№9037 від 03.09.2018), який передбачає закріплення курсу на євроатлантичну інтеграцію на конституційному рівні.

Перший віце-спікер подякувала  Алехандро Альваргонсалесу за фахову допомогу експертів НАТО по напрацюванню Закону України ««Про національну безпеку України», ухваленого 21 червня ц.р.. Ірина Геращенко висловила сподівання на подальшу продуктивну співпрацю та повідомила, що сьогодні триває робота по напрацюванню законопроекту у сфері гуманітарного розмінування.

«Ми прагнемо, аби новий законопроект про гуманітарне розмінування також відповідав стандартам країн НАТО, тому розраховуємо на фахову допомогу експертів Альянсу», - повідомила І. Геращенко. 

Під час зустрічі Ірина Геращенко розповіла про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Політик наголосила, що російська сторона і її маріонетки продовжують зривати  домовленості про припинення вогню. У цьому контексті І.Геращенко відзначила  необхідність  запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.

Особливу увагу на зустрічі було надано питанню звільнення незаконно утримуваних громадян України, які утримуються на окупованих територіях України та у Російській Федерації. Інформуючи про зусилля української сторони задля звільнення заручників, І. Геращенко поінформувала про готовність передати Російській Федерації 36 громадян РФ, засуджених за тероризм в Україні в обмін на звільнення українців – заручників та політв’язнів Кремля. Однак, за її словами, російська сторона ігнорує зазначену офіційну пропозицію. Перший віце-спікер наголосила на важливості тиску на РФ задля розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних українців.   

Учасники зустрічі обговорили хід реформ в Україні, зокрема, заходи по боротьбі з корупцією, реформу децентралізації, посилення парламентського контролю над силовими структурами.

Також українські парламентарії особливу увагу приділили проблемі енергетичної безпеки, зокрема, й  політичному проекту Кремля «Північний Потік 2», реалізація якого посилить енергозалежність країн ЄС від РФ.

Своєю чергою, помічник Генерального секретаря НАТО з політичних питань та політики безпеки Посол Алехандро Альваргонсалес зауважив, що Альянс підтримуватиме реформи України, спрямовані на наближення до НАТО. Представник Альянсу наголосив на важливості продовження імплементації реформ в усіх суспільно-політичних сферах. Особливу увагу було приділено питанню  необхідності реформи сектору безпеки, зокрема, новому законодавству про спецслужби і парламентського контролю над силовим блоком. Алехандро Альваргонсалес зазначив, що країни-члени Альянсу розуміють, що від безпеки України залежить безпека Європи.

Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко та заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марія Іонова під час розмови із Алехандро Альваргонсалесом торкнулись питань впровадження гендерної рівності у силових структурах,  імплементації нового законодавства у сфері регулювання роботи розвідувальних органів,  протидії російській пропаганді, іншим гібридним методам війни РФ, та обмінялись думками щодо загроз втручання РФ у виборчі процеси,

Алехандро Альваргонсалеса також було поінформовано про важливість припинення блокування засідань Комісії Україна-НАТО з боку Угорщини задля поглиблення політичного діалогу та розширення практичної співпраці між Україною та Альянсом.

У зустрічі також взяли участь: Голова Представництва НАТО в Україні Александер Вінніков, Керівник відділу співпраці з Україною, Управління з політичних питань та політики безпеки, штаб-квартири НАТО Радослава Стефанова, Заступник Директора Офісу зв’язку НАТО Анн-Крістін Б’єргене та Радник з парламентських питань, Офісу зв’язку НАТО Ендрю Катберт.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51