Перший заступник Голови Верховної Ради України І. Геращенко привітала рішення Кабінету Міністрів України від 26 липня цього року про виділення по 100 тисяч гривень сім’ям політичних в’язнів, які перебувають у тюрмах в Росії та на окупованих територіях України.

Політик нагадала, що у Державному бюджеті України на 2018 рік Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на реалізацію заходів щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи в результаті дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Росії на окремих територіях Донецької і Луганської областей, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, і тимчасово окупованій території України, а також підтримки зазначених осіб і членів їхніх сімей передбачено 96,7 мільйонів гривень. Проте, за сім місяців Кабінет Міністрів України з цих коштів лише спрямував гроші на разові виплати звільненим у грудні 2017 року заручникам, і, на жаль, не ухвалив жодних підзаконних актів для подальшого використання коштів для підтримки політв‘язнів.

І. Геращенко повідомила, що разом із народними депутатами України І.Фріз, М.Іоновою, І.Луценко, Р.Чубаровим, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Л. Денісовою неодноразово звертались до Уряду із проханням вжити усіх можливих заходів для врегулювання ситуації, зокрема, і зі зверненнями від 19.07.2018 р. та від 20.07.2018 р. І. Геращенко відзначила, що для багатьох сімей незаконно позбавлені особистої свободи члени їхніх сімей є чи не єдиними годувальниками. За її словами, такі сім’ї потребують невідкладної фінансової підтримки від Уряду для здійснення поїздок до незаконно утримуваних українців та покриття витрат на послуги адвокатів. 

«Для багатьох родин українців і представників кримськотатарського народу рішення Уряду про запровадження виплат матеріальної допомоги є надзвичайно важливим», - наголосила І. Геращенко.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко висловила сподівання, що представники Уряду будуть й надалі працювати задля підтримки членів родин політв’язнів Кремля.

«Сьогодні ми працюємо над створенням координаційної ради при Президентові України з питань захисту прав політичних в’язнів Кремля. Розраховую, що представники Уряду також візьмуть участь у роботі цього консультативно-дорадчого органу», - поінформувала І. Геращенко.

Перший віце-спікер також відзначила важливу ініціативу Президента України щодо підтримки політв’язнів та членів їхніх сімей. Так, 25 липня Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо захисту прав, свобод і законних інтересів осіб, незаконно затриманих, утримуваних Російською Федерацією, окупаційною адміністрацією Російської Федерації, звільнених з числа таких осіб, підтримки зазначених осіб та членів їх сімей». Зазначеним Указом, Глава держави засновував державну стипендію імені видатного українця - Левка Лук'яненка для підтримки політв’язнів та членів їхніх сімей.

Вищезазначеним Указом, Президент України доручив Кабінету Міністрів України вжити необхідних заходів задля виплати стипендії вже у поточному році та вжити необхідних заходів для захисту прав, свобод і законних інтересів відповідної категорії осіб, опрацювати питання щодо їх соціального захисту. Відповідно до Указу, Уряд має також забезпечити здійснення в установленому порядку заходів, спрямованих на реабілітацію та адаптацію звільнених осіб, які незаконно були затримані, утримувалися Російською Федерацією, окупаційною адміністрацією Російської Федерації, та членів їхніх сімей. 

Ірина Геращенко висловила сподівання, що Кабінет Міністрів України на виконання Указу Глави держави у найкоротші строки опрацює порядок призначення стипендій відповідно до Указу.

«Це своєчасна і правильна ініціатива Президента. Розраховую, що у визначені Указом терміни, Урядом буде напрацьовано порядок призначення стипендій. Впевнена, що Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко, Микола Карпюк, Роман Сущенко - гідні такої стипендії. Сьогодні ж їх рідні як ніколи потребують підтримки Держави», - зауважила І. Геращенко та додала: «Вважаю, що Левко Лук‘яненко теж підтримав би таку ініціативу».

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51