24 липня у Верховній Раді України під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко відбулась робоча зустріч із родичами заручників та політв’язнів Кремля за участі народного депутата України, Голови Меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової, керівника Об'єднаного центру СБУ із звільнення заручників Юрія Качанова, представників Адміністрації Президента України, Міністерства закордонних справ України, рідними політв’язнів у Російській Федерації та громадськими активістами, які опікуються питаннями звільнення незаконно утримуваних українців.

І.Геращенко поінформувала присутніх про кроки влади, які здійснюються для звільнення незаконно утримуваних громадян України, які утримуються в РФ та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, АР Крим та м. Севастополь.

Особливої уваги було надано питанню підтримки з боку Кабінету Міністрів України членів родин заручників та політв’язнів.

«У більшості випадків українці, які сьогодні знаходяться в примусовій ізоляції, були єдиними годувальниками у сім’ї. Члени таких родин потребують невідкладної фінансової підтримки від Уряду для здійснення поїздок до незаконно утримуваних українців, покриття витрат на послуги адвокатам, іншої соціальної підтримки», - наголосила І. Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради України зауважила, що у Державному бюджеті України на 2018 рік Міністерству з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України на реалізацію заходів щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи в результаті дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Росії на окремих територіях Донецької і Луганської областей, де органи державної влади України тимчасово не здійснюють свої повноваження, і тимчасово окупованій території України, а також підтримки зазначених осіб і членів їхніх сімей передбачено 96,7 мільйона гривень. Проте, за сім місяців Кабінет Міністрів України не ухвалив жодних підзаконних актів для їх використання.

Ірина Геращенко повідомила, що з метою вирішення зазначеного питання Кабінету Міністрів України скеровано депутатське звернення, а також спільне звернення Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з проханням виділити бюджетні кошти для допомоги родинам українських політв’язнів.

Також І.Геращенко поінформувала про роботу над напрацюванням законопроекту щодо правового статусу політв’язнів Кремля. За словами політика, це питання буде одним із пріоритетних під час роботи наступної сесії Верховної Ради України.

Учасники засідання заслухали інформацію Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Л. Денісової щодо заходів, які вживаються задля відвідин незаконно утримуваних громадян України в РФ та на окупованих територіях, а також інформацію від заступника директора Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України В. Кирилича щодо стану здоров‘я О.Сенцова, В. Балуха, П. Гриба, С. Клиха та інших заручників та політв’язнів Кремля.

Під час робочої зустрічі учасники обмінялись думками щодо подальших кроків з вирішення питання допуску Омбудсмена України та представників міжнародних гуманітарних місій, зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних українців та щодо посилення санкційного тиску проти РФ задля найшвидшого звільнення заручників та політв’язнів Кремля.

«Питання виконання домовленостей щодо дзеркальних відвідин Омбудсменами РФ та України затриманих за злочини проти територіальної цілісності України громадян РФ в Україні та заручників та політв’язнів Кремля, питання пошуку зниклих безвісти та звільнення усіх незаконно утримуваних українців буде порушуватись під час чергового засідання гуманітарної підгрупи ТКГ 25 липня», - повідомила І. Геращенко.

Окрім того, представник гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко висловила сподівання, що представники РФ у ТКГ нададуть відповідь на офіційну пропозицію української сторони від 05.07.2018р. щодо дзеркального звільнення 36 громадян РФ, засуджених чи затриманих за злочини проти територіальної цілісності України та політв’язнів Кремля.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51