У середу, 11 липня, під час ранкового пленарного засідання Верховної Ради України Перший віце-спікер, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко запропонувала народним депутатам України напрацьовувати механізми перехідного правосуддя для нашої Держави, беручи до уваги найкращий міжнародний досвід.

«Сьогодні нам важливо вивчати досвід постконфліктного врегулювання  Хорватії, Колумбії та інших країн для того, щоб виробити відповідні механізми, які будуть застосовані після демілітаризації тимчасово окупованих територій України», - зауважила І. Геращенко.

Політик наголосила, що такі механізми мають передбачати  інклюзивний діалог з українцями на згаданих територіях та правову відповідальність представників незаконних збройних формувань, підконтрольних РФ за скоєння злочинів на території України.

 Ірина Геращенко нагадала, що 3 липня цього року відбулося засідання неформальної депутатської групи  «Мінська платформа» за участі Хуана Фернандо Крісто - колишнього Міністра внутрішніх справ Колумбії, повноважного переговорника Гаванського переговорного процесу між Урядом Колумбії та представниками збройного угруповання «Революційні збройні сили Колумбії» (FARC), який працював над імплементацією мирної угоди і впровадженням правових реформ. За словами І. Геращенко, особливої уваги на засіданні було надано темі перехідного правосуддя в Колумбії.

Перший віце-спікер наголосила, що,  незважаючи на фундаментальні відмінності конфлікту в Колумбії та ситуації в Україні, яка спричинена агресією РФ, окремий досвід мирного врегулювання ситуації в Колумбії є важливим і  для нашої Держави, зокрема щодо правової відповідальності бойовиків, проведення амністії, створення реєстру жертв конфлікту та виплат репарацій.  

«У Колумбії було застосовано амністію до тих бойовиків, які визнали свою провину та надали гарантії неповторення скоєння злочинів. Також в Колумбії було створено єдиний реєстр постраждалих від конфлікту, яким виплачувались репарації, зокрема, й колишніми бойовиками», - повідомила І. Геращенко та додала: «Пропоную народним депутатам України, зокрема, керівникам депутатських фракцій та груп Парламенту, керівникам Комітетів Парламенту, в рамках депутатської групи  «Мінська платформа» напрацьовувати механізми перехідного правосуддя для України, враховуючи найкращий міжнародний досвід».

 Насамкінець, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко поінформувала парламентаріїв, що станом на 11 липня представники Російської Федерації у ТКГ не надали відповіді на офіційну пропозицію переговорників України від 5 липня ц.р. щодо дзеркального звільнення 36 громадян РФ, затриманих чи засуджених за злочини проти територіальної цілісності України та політв’язнів Кремля.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51