3 липня у Парламенті під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України, представника гуманітарної підгрупи ТКГ Ірини Геращенко відбулося засідання неформальної депутатської групи  «Мінська платформа» за участі Хуана Фернандо Крісто - колишнього Міністра внутрішніх справ Колумбії, повноважного переговорника Гаванського переговорного процесу між Урядом Колумбії та представниками збройного угруповання "Революційні збройні сили Колумбії" (FARC), який працював над імплементацією мирної угоди і впровадженням правових реформ.
Під час засідання Хуан Фернандо Крісто поінформував про особливості мирного врегулювання конфлікту в Колумбії. За його словами, за період конфлікту, який серед іншого тривав понад 50 років, постраждало понад 8 мільйонів осіб, загинуло  понад 200 тисяч громадян Колумбії. Екс-Міністр внутрішніх справ Колумбії зазначив, що мирні переговори між Урядом Колумбії та FARC розпочались у 2012 році та передбачали виконання шести пунктів: розвитку сільських регіонів, політичної участі, протидії незаконному обігу наркотиків, запровадженню всеохоплюючої мережі правди, правосуддя, відшкодування та не повторення злочинів щодо постраждалих; повноцінне припинення конфлікту та втілення мирної Угоди (впровадження та контроль).
За словами  Хуана Фернандо Крісто, досягнення домовленостей у частині Угоди щодо постраждалих внаслідок конфлікту був одним із найважчих, погодження цього розділу зайняло майже півтора роки. У цій частині містяться зобов’язання щодо низки судових та позасудових механізмів, призначених забезпечити притягнення до відповідальності за серйозні злочини та задоволення прав постраждалих осіб на правду, справедливість, всебічне відшкодування і гарантії не повторення злочинів.   
Особливої уваги на зустрічі було надано питанню перехідного правосуддя в Колумбії. Хуан Фернандо Крісто поінформував, що у в Колумбії було створено спеціальні структури – трибунал, Комісію правди та Комісію із пошуку зниклих безвісти. Хуан Фернандо Крісто також поінформував про законодавчу роботу над питаннями мирного врегулювання ситуації в Колумбії та, зокрема, розповів про закони, ухвалені в Колумбії, про репарації жертвам воєнного конфлікту та про реституцію земель, завдяки яким тисячі колумбійців отримали відшкодування.
Під час зустрічі учасників депутатської групи  «Мінська платформа» також було поінформовано про реінтеграцію територій, демілітаризацію бойовиків, стратегічні комунікації, особливості правосуддя та амністії і політики відносно прав жертв конфлікту в Колумбії.
Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала за інформацію Хуану Фернандо Крісто. Вона  відзначила, що незважаючи на фундаментальні відмінності конфлікту в Колумбії та ситуації в Україні, яка спричинена агресією РФ, окремий досвід мирного врегулювання ситуації, зокрема, питання стратегічної комунікації може стати корисним і для нашої Держави. Політик також поінформувала, що на запрошення СМІ – Центру Марті Ахтісаарі з 9 по 13 квітня 2018 року разом із народними депутатами України Н. Веселовою, С. Заліщук, О. Рябчиним та А. Тетеруком перебувала у Республіці Колумбія (м. Богота), де взяла участь у зустрічах із представниками Уряду Колумбійської Республіки, учасниками мирних переговорів, політиками, представниками дослідницьких інститутів та державних структур, що займаються підтримкою жертв конфлікту і постконфліктним діалогом.
У зустрічі також взяли участь Заступник Міністра юстиції України – Уповноважений у справах Європейського суду з прав людини І. Ліщина, представники Центру Марті Ахтісаарі,  народні депутати України М. Іонова, Р. Чубаров, О. Юринець, М. Найєм, О. Масоріна, Б.Тарасюк, О.Рябчин, Ю. Павленко, Л.Ємець, Н.Веселова, В.Заружко, О.Єднак та інші. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51