18 червня 2018 року, за участі Президента України Петра Порошенка, Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко, Київського міського голови,  Голови Асоціації міст України Віталія Кличка відбувся XIV Український муніципальний форум.

Захід відбувся у  Національному спортивному комплексі  «Олімпійський» та об’єднав понад 400 учасників: керівників громад-членів Асоціації міст України (АМУ), представників парламенту, уряду та профільних міністерств, а також керівників проектів міжнародної технічної допомоги – партнерів АМУ, експертного середовища для обговорення теми реформи децентралізації в Україні.

Вітаючи учасників форуму, Президент України наголосив, що нині фінансові можливості громад значно розширилися в результаті проведення реформи децентралізації. Глава держави закликав до їх ефективного використання на місцях.

«Хочу навести одну дуже промовисту цифру, яка, на мою думку, яскраво демонструє досягнення децентралізації з фінансової точки зору. Нарешті частка місцевих бюджетів з трансфертами у зведеному бюджеті України за підсумками поточного року буде складати 51,5%». «Ніколи такого не було, щоб більшість державних грошей було в об’єднаних громадах», - підкреслив Президент.

Президент нагадав, що починаючи 2014 року державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їхньої інфраструктури зросла в 39 разів.

За словами Глави держави, загалом, згідно з планом перспективного розвитку добровільного формування громад, передбачено створення 1200 об’єднаних територіальних громад. «І їхні гроші вже зараз чекають – об’єднуйтесь і беріть», - сказав Президент.

Президент України також додав, що поступово громади та обрані ними органи місцевого самоврядування вчаться ефективно використовувати надані їм додаткові ресурси та розширенні повноваження.

Київський міський голова  Голова Асоціації міст України Віталій Кличко у вітальному слові закликав внести зміни до Конституції України, чинного законодавства та ухвалити нові законодавчі ініціативи у цій сфері аби зробити децентралізацію та її досягнення незворотними.

Він також звернувся до Президента Петра Порошенка із проханням сприяти прискореному розгляду й ухваленню законопроекту «Про засади адміністративно-територіального устрою України».

«Ми сподіваємося, що це забезпечить умови для логічного завершення реформи. Одним із найгарячіших питань залишається й ухвалення нового закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Новий проект розроблений за участі АМУ та нещодавно зареєстрований. Він містить підходи, які мають забезпечити нову якість нашої роботи для громадян, – заявив Віталій Кличко. «Крім того, він дозволить владі на місцях, залежно від можливостей, визначати привабливі умови праці для залучення найкращих фахівців на роботу. Новий закон «Про державну службу» вже два роки, як набув чинності, і зволікання з ухваленням прогресивного закону для місцевого самоврядування виглядає несправедливим», - заявив В. Кличко.

Своєю чергою, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко подякувала Віце-прем'єр-міністру - Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Г. Зубку та представникам Асоціації міст України, керівникам об’єднаних територіальних громад, міжнародним партнерам України за просування та імплементацію реформи децентралізації.

Політик підкреслила, що незважаючи на вражаючі здобутки реформи, Парламент має ухвалити ще ряд законопроектів у цій сфері. У той же час, І. Геращенко зауважила, що розгляд у Залі Верховної Ради України законодавчих ініціатив у сфері децентралізації підтримується усіма фракціями.

Ірина Геращенко також зачитала вітання від Голови Верховної Ради України А. Парубія.

«Вірю, що у тісній співпраці парламенту, органів влади, місцевого самоврядування та громадськості викристалізуються ефективні рішення, яких сьогодні потребує українське суспільство», - йдеться у вітанні А. Парубія.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51