На запрошення народного депутата України, члена постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО Оксани Юринець Львів із дводенним робочим візитом відвідала виконувач обов’язків Президента ПА НАТО Раса Юкнявічене. Високопосадовець взяла участь у Міжнародному науковому форумі щодо питань транскордонного співробітництва у Національному університеті «Львівська політехніка», зустрілася із ректором навчального закладу Юрієм Бобалом, керівництвом міста та області, відвідала Національну академію сухопутних військ імені Петра Сагайдачного та Міжнародний Центр миротворчості та безпеки.

 «Процес вступу України до НАТО не буде дуже коротким і дуже легким. Українським парламент лише нещодавно на законодавчому рівні задекларував курс вступу до Альянсу. Але це не означає, що потрібно розслаблятися із реформами. Вони потрібні насамперед вам, а не НАТО. Литва також довго до цього інша. Від часу поки ми заявили про свій курс і до вступу у НАТО минуло 10 років. Але завдяки реформам ми отримали зовсім іншу Литву », - зауважила Раса Юкнявічене.

Водночас народний депутат України Оксана Юринець наголосила на пріоритетності питання вступу України до НАТО для Верховної Ради, подякувала Расі Юкнявіене за її перший візит до Львова і висловила сподівання, що вже наступного року у місті буде проведено одне із засідань Міжпарламентської ради Україна-НАТО.  «Те, що пані Юкнявічене приїхала із візитом саме до Львова, а не лише до столиці свідчить про те, що питання України важливе для Альянсу. Потрібно, щоб кожен на своєму місці добре робив свою роботу. Те, що у 2020-му році Київ прийматиме сесію ПА НАТО це вже великий успіх. Якщо наступного року у Львові проведемо засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО також перемога. Крок за кроком ідемо до цілі», - наголосила Оксана Юринець.

Під час візиту до Міжнародного центру миротворчості та безпеки керівник Парламентської асамблеї НАТО разом із Оксаною Юринець та начальником Академії сухопутних військ ім. Петра Сагайдачного, генералом Павлом Ткачуком зустрілися із іноземними  військовослужбовцями з США, Канади, Швеції, Данії, Литви, які беруть участь у навчанні українських колег, а також відвідали  Центр імітаційного моделювання, де українське військо  готують до виконання службових завдань.

«Ми усі розуміємо, яку ціну українці платять за незалежність і спокій у цілій Європі. Я би хотіла подякувати кожному з вас за це. Нам дуже важливо, щоб Україна відчувала підтримку. Саме тому мій колега Андрюс Кубілюс виступив із планом підтримки України, так званим планом Маршала. Ми на постійному контакті з українською делегацією в Парламентській асамблеї. Ваші посадовці робялть велику роботу. І голова делегації Ірина Фріз, і Оксана Юринець, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ганна Гопко. Європейський Союз і НАТО чекають вас», - наголосила Раса Юкнявічене.

Крім того, високопосадовець наголосила на важливості ініціативи створення тристоронньої Міжпарламентської асамблеї Україна-Молдова-Грузія, яка, на її думку, сприятиме співробітництву держав, зокрема і в сфері безпеки.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51