8 червня 2018 року Перший заступник Голови Верховної Ради України, представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко, разом із Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним та Головою СБУ Василем Грицаком взяла участь у зустрічі Президента України Петра Порошенко із родичами заручників та політв’язнів, які утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в Російській Федерації.
Під час зустрічі було обговорено зусилля, які вживаються на всіх рівнях задля звільнення українців, та скоординовано подальші дії. Глава Держави поінформував, що питання звільнення українських заручників порушується на усіх міжнародних переговорах.  Він повідомив, що це питання піднімалось в Аахені, ФРН під час зустрічі з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном.
«11 червня Павло Клімкін вирушає на зустріч Міністрів закордонних справ країн нормандського формату. На цій зустрічі звільнення українських політв’язнів буде одним з пріоритетів. Ми вже погодили і скоординували нашу позицію, французька та німецька сторона нас підтримують», - зауважив П. Порошенко.
Президент України також зазначив, що під час телефонних розмов з Державним секретарем США Майком Помпео та Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо обговорив необхідність підняття питання українських політв’язнів на зустрічі лідерів країн Великої сімки.
Інформуючи про зусилля української сторони у гуманітарній підгрупі ТКГ, Ірина Геращенко повідомила про ініціативу щодо передачі 23 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України задля звільнення політв’язнів Кремля. Перший віце-спікер наголосила, що це питання порушувалось представниками України у підгрупі протягом останніх двох місяців. Ірина Геращенко повідомила, що 6 червня представнику РФ у ТКГ направлено офіційну пропозицію щодо цієї ініціативи.
«Наразі ми очікуємо на офіційну відповідь Кремля», - повідомила І. Геращенко.
Учасниками зустрічі було обговорено проблемне питання допуску міжнародних місій, консулів та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до незаконно утримуваних українців. Глава Держави повідомив, що під час зустрічі із Принцесою Князівства Ліхтенштейн Софією, яка є одним із керівників Міжнародного Комітету Червоного Хреста було домовлено, що вона підніме питання про забезпечення регулярного допуску та гуманітарної допомоги МКЧХ українським політв’язням. Президент України також звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Людмили Денісової здійснити необхідні кроки, щоб отримати можливість відвідати політв’язнів в окупованому Криму.
Президент висловив підтримку усім українським заручникам і попросив передати їм, що Україна й надалі буде боротися за їхнє звільнення. Він також звернувся до тих, хто голодує в ув’язненні на окупованих територіях України та в РФ: «Ви всі потрібні нам живими».
Своєю чергою, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз зачитав звернення ув’язненого Володимира Балуха, який голодує вже понад 80 днів.
«Вважаю, що створення консультативно-координаційної ради при Президентові України значно підвищить ефективність дій держави по звільненню політв’язнів, захисту прав і свобод громадян України в тимчасово окупованому Криму та якісно покращить інформаційну складову у боротьбі з російською пропагандою. Об’єднавши зусилля держави і української спільноти Криму ми значно наблизимо час торжества вищої справедливості гідно хазяйнувати на своїй, Богом даній землі. Крим – це Україна», - йдеться у листі Володимира Балуха.
Петро Порошенко підтримав створення такої ради, доручив опрацювати це питання та підготувати відповідний Указ.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51