«Ми чекаємо від  країн НАТО та ЄС публічного засудження вбивства проросійськими бойовиками цивільного населення на Донбасі та розраховуємо на посилення тиску на РФ задля звільнення заручників та політв’язнів Кремля»,  - звернулася до представників НАТО і ЄС Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час дискусії високого рівня на тему «Нові формати співробітництва НАТО і ЄС з Україною», організованої Комітетом Верховної Ради України у закордонних справах та Центром глобалістики «Стратегія ХХІ» у партнерстві з Центром інформації і документації НАТО в Україні 31 травня 2018 року.   

Ірина Геращенко зазначила, що упродовж останніх тижнів внаслідок ескалації ситуації на сході України та через застосування іншою стороною озброєння, забороненого Мінськими домовленостями,  зросла кількість жертв серед цивільного населення. Так, 18 травня ц.р. у селищі Троїцьке Попаснянського району Луганської області під час нічного обстрілу з артилерії загинув учень 7-го класу Миронівської школи, 13-річний Дмитро Мацуй. 28 травня ц.р. в окупованому селищі Залізне Торецької міськради Донецької області внаслідок влучення снаряду загинула 15-річна дівчинка Дарія Каземірова, яка тільки-но закінчила 9 клас.

Політик звернула увагу учасників дискусії, що 30 травня ц.р. представники СММ ОБСЄ у районі н. п. Петрівське вчергове потрапили під обстріл зі сторони проросійських бойовиків. На жаль, це не перший випадок перешкоджання роботі Місії. За словами І. Геращенко, РФ і підконтрольні їй бойовики  блокують  роботу не лише ОБСЄ, але й інших міжнародних місій, зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Вона наголосила, що за чотири роки місія МКЧХ жодного разу не була допущена до незаконно утримуваних громадян Україні на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, в АР Крим, м. Севастополь та РФ. Ірина Геращенко повідомила, що ув’язнені українці  не мають права на телефонний дзвінок, на зустріч з рідними, до них не допускають лікарів, застосовують тортури, фізичне та психологічне насильство. Також  політик звернула увагу учасників дискусії на той факт, що політв’язні Олег Сенцов, Володимир Балух, Олександр Кольченко та інші продовжують голодування. 

Ірина Геращенко подякувала правозахисним організаціям, представникам української діаспори за кордоном за мітинги на підтримку звільнення Олега Сенцова та інших політв’язнів і заручників, проте зауважила, що досі немає реакції на голодування українців з боку міжнародних інституцій, парламентів та урядів країн Західної Європи. 

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ підкреслила, що під час засідання підгрупи 30 травня ц.р. інша сторона вчергове проігнорувала ініціативу української сторони щодо звільнення 23 громадян Російської Федерації, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України задля звільнення політв’язнів Кремля. За її словами, зазначена ініціатива української сторони залишається без відповіді вже понад два місяці. 

І.Геращенко висловила сподівання, що напередодні Чемпіонату світу з футболу – 2018, який має відбутися в Росії, міжнародні партнери України посилять тиск на Російську Федерацію з вимогою звільнити незаконно утримуваних українців. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51