29 травня відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко із делегацією Республіки Македонія на чолі із керівником депутатської групи  з міжпарламентських зв’язків з Україною Собранія Республіки Македонія Йованом Мітрескі. Під час зустрічі було обговорено широке коло двосторонніх питань, активізацію міжпарламентського діалогу, зокрема у торгівельно-економічній сфері. 

Ірина Геращенко поінформувала представників делегації Республіки Македонія про реформи в Україні , зокрема, про  децентралізацію, дерегуляцію,  ухвалений  Парламентом Закон України «Про приватизацію державного і комунального майна», що сприяє прозорості приватизаційних процесів. 

Також вона висловила сподівання, що в перші сесійні дні червня буде ухвалено законопроект «Про Вищий антикорупційний суд» . 

І. Геращенко розповіла про погіршення безпекової і гуманітарної ситуації на Донбасі, збільшення обстрілів, про загиблих і поранених, в тому числі останні трагічні новини про вбитих українських дітей. 

Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, І. Геращенко зауважила, що питання звільнення заручників залишається заблокованим, і вони перебувають в повній ізоляції як на тимчасово окупованому Донбасі, так і в Криму. Політик звернула увагу, що жодних представників міжнародних гуманітарних місій, зокрема й МКЧХ, не допускають до тимчасово окупованих територій України. Вона наголосила, що до заручників та політв’язнів не допускають представників МКЧХ, лікарів та родичів. При цьому політик звернула увагу на стан здоров’я О. Сенцова та В. Балуха, які оголосили безстрокове голодування.

«Єдиною умовою припинення голодування Олега Сенцова – це звільнення усіх політв’язнів. Ми розраховуємо на підтримку всіх країн світу щодо тиску на РФ задля розблокування процесу звільнення незаконно утримуваних громадян України», - зауважила І. Геращенко.  

 

Своєю чергою, керівник депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною Йован Мітрескі наголосив на необхідності активізації співпраці між країнами, зокрема, і на міжпарламентському рівні. Він запевнив, що Республіка Македонія підтримуватиме усі ініціативи України, спрямовані на політико-дипломатичне врегулювання конфлікту. 

 

У зустрічі також взяли участь: народні депутати України - Керівник групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія Андрій Шинькович, член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Македонія Михайло Кобцев, Надзвичайний і Повноважний Посол Македонії в Україні Столє Змейкоскі, член депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною Ейюп Алімі,  член депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною Весна Пемова, секретар депутатської групи Собранія Республіки Македонія з міжпарламентських зв’язків з Україною Біляна Огненовська, помічник Надзвичайного і Повноважного посла Македонії в Україні Алла Мілошевіч.


 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51