18 травня у місті Одесса за сприяння Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» (далі - МФО) відбувся перший регіональний Український Жіночий Конгрес, який зібрав  жінок-політиків, представниць бізнесу та неурядових організацій для дискусії щодо гендерної рівності.

Виступаючи на Конгресі, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зауважила, що нині Президент, український Парламент та Уряд приділяють особливу увагу питанню гендерної рівності. Вона повідомила, що зараз у Парламенті працює 52 жінки-парламентарія, дві жінки представлені у керівництві Верховної Ради, депутатки також очолюють ключові комітети ВР, вперше й представником Президента України у Верховній Раді призначено жінку. «Важливо, що сьогодні вплив жінок на прийняття державних рішень збільшився. В той же час, представництво жінок у владі є недостатнім і не відповідає потенціалу, високому професійному й освітньому рівню українок», - зазначила Перший віце-спікер.

На думку І.Геращенко, виборче законодавство потребує внесення змін і гендерної квоти, що сприятиме  активнішому залученню жінок у владу.

Представниця МФО «Рівні можливості» Ірина Геращенко відзначила велику роботу МФО у впровадженні гендерної рівності, руйнування стереотипів у суспільстві, проте зауважила, що у сфері безпеки та оборони й досі зберігається консерватизм щодо жінок в армії. Нині у Збройних силах України проходять службу 24 897 жінок-військовослужбовців, проте, на посадах офіцерів лише 3 068 осіб (12%), й це несправедливо.

Ірина Геращенко також повідомила, що на поточній сесії Парламенту буде ухвалено проект Закону «Про національну безпеку України» №8068 від 28.02.2018. Законопроект містить норму щодо призначення Міністром оборони цивільної особи. 

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко також відзначила важливу роботу жінок – членів родин заручників, політв’язнів, осіб, що вважаються зниклими безвісти у питаннях звільнення незаконно утримуваних громадян України на тимчасово окупованих територіях України та в РФ, в пошуку зниклих безвісти, питаннях мирного діалогу і мирних процесів.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово комунального господарства України Геннадій Зубко під час свого виступу поінформував про важливість впровадження гендерної рівності в об’єднаних територіальних громадах.

«Імплементація гендерної рівності у реформу децентралізації для нас є стратегічним завданням. Ми напрацювали чіткі інструменти і механізми, а також окреслили показники, яких ми досягнемо в результаті. А саме: збільшення представництва жінок у місцевому самоврядуванні до 30%., збільшення кількості гендерно-орієнтованих проектів регіонального розвитку. При досягненні цих показників, у результаті ми очікуємо підвищення індексу регіонального людського розвитку – головного результату реформи децентралізації», — наголосив Геннадій Зубко у своєму виступі.

Головна радниця і старша директорка НДІ в Україні Мері О’Хейген представила презентацію «Гендерна рівність як глобальний тренд у світі та Україні». Відповідаючи на питання учасників Конгресу, Мері О’Хейген наголосила, що гендерне квотування вже успішно імплементовано в понад 100 країнах. Представниця НДІ зауважила на необхідності проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи в українському суспільстві задля донесення усіх переваг імплементації гендерного квотування.

У дискусіях регіонального Українського Жіночого Конгресу також взяли участь народні депутати України: О.Кондратюк, М.Іонова, О.Мушак, А.Бабак, І.Луценко, С.Войцеховська, Голова Одеської обласної державної адміністрації М. Степанов, Голова офісу ООН Жінки в Україні А.Дівінська, експерти та представники громадських організацій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51