17 травня відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко з делегацією Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Перший віце-спікер відзначила активізацію міжпарламентського діалогу між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, а також подякувала за незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Ірина Геращенко відзначила важливість поїздок британських парламентаріїв на Донбас.

«Для нас дуже важливо, що дедалі більше британських політиків відвідують особисто східну території України, щоб на власні очі побачити наслідки російської агресії проти України. Сподіваюсь, що Ваша поїздка на Донбас дозволить додатково привернути увагу Парламенту Великої Британії до ситуації на сході нашої Держави», - відзначила І. Геращенко.

Під час зустрічі Представник України у підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко поінформувала іноземних колег про ключові теми, що обговорюються на підгрупі.

«Протягом останніх трьох років нам вдалось звільнити сотні заручників, багато з них незаконно утримувались на окупованому Донбасі понад три роки. Наразі на окупованих територіях залишається близько 100 заручників, близько 300 осіб, що вважаються зниклими безвісти. Понад 60 політичних в’язнів незаконно утримується у тюрмах Російської Федерації, серед яких є українці та кримські татари», - відзначила Ірина Геращенко.

Співрозмовників було поінформовано про постійне блокування РФ допуску представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до незаконно утримуваних українців.

 «За роки війни представники МКЧХ жодного разу не були допущені до українських в'язнів в РФ і на окупованих територіях України. МКЧХ має сприяти пошуку зниклих, інформації про незаконно утримуваних та здійснювати моніторинг умов їх утримання», - зауважила Ірина Геращенко.

Крім того, вона повідомила, що на Донбасі приблизно 7 тис. кв. км. залишаються замінованими.  За її словами, від мін на Донбасі загинуло понад 2,5 тисяч цивільних, серед них 242 дітей.

Політик висловила сподівання, що законопроект про гуманітарне розмінування та протимінну діяльність буде подано на розгляд Парламенту найближчим часом.

Розповідаючи про безпекову ситуацію на Донбасі, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях І. Геращенко наголосила, що розміщення миротворчої місії ООН на сході України залишається пріоритетом для України. Вона поінформувала про систематичні порушення режиму тиші іншою стороною на Донбасі та звернула увагу, що  «Великоднє перемир'я» тривало лише 10 хвилин. «Сьогодні вночі, вперше за останні 2 місяці, наші позиції були обстріляні з РСЗВ БМ-21 «Град». Внаслідок обстрілів загинули військові та цивільні», - зазначила І.Геращенко.

Щодо  екологічної ситуації на Донбасі  політик зазначила,  що наразі на Донбасі знаходиться 35 непрацюючих шахт та у разі їх повного затоплення, зокрема й шахти «Юнком», це призведе до радіаційної катастрофи. У той же час політик повідомила, що РФ відмовляється надавати доступ міжнародним фахівцям для проведення моніторингу та здійснення необхідних заходів із відкачування вод.

Під час зустрічі Ірина Геращенко зазначила, що незважаючи на збройну агресію Росії проти України та незаконну анексію кримського півострова, Україна продовжує впроваджувати реформи, зокрема у сфері протидії корупції, освітній, медичній. Політик також повідомила про плани українського парламенту до кінця цієї сесії ухвалити Проект Закону «Про національну безпеку України» № 8068 від 28.02.2018, законопроект про створення Антикорупційного суду.

Учасники зустрічі обговорили питання співпраці Україна-НАТО та майбутній Саміт НАТО, що відбудеться ц.р. у Брюселлі.

У ході зустрічі представники делегації Парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії поінформували, що Великобританія залишається відданим партнером України на шляху її європейських та євроатлантичних прагнень.

Також представники делегації розповіли про поточні процеси, які відбуваються у Великобританії у зв’язку з її виходом з ЄС.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51