14 травня 2018 року відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко із представниками делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ на чолі із Президентом ПА ОБСЄ Георгієм Церетелі.

І.Геращенко поінформувала представників делегації про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі. Зокрема,  щодо безпекової ситуації політик наголосила, що «Великоднє перемир’я» 30 березня ц.р. тривало лише 10 хвилин, і лише у квітні ц.р. від обстрілів на Донбасі загинуло 8 українських військових. Політик також зупинилась на питанні мінної небезпеки та необхідності проведення розмінування для безпеки, в першу чергу, - цивільних мешканців.

Особливу увагу на зустрічі було приділено питанню звільнення заручників та політичних в’язнів Кремля. Представник гуманітарної підгрупи ТКГ зауважила, що процес звільнення заручників фактично заблокований з січня 2018 року. Також І. Геращенко повідомила, що ініціатива української сторони щодо звільнення 23 громадян РФ, засуджених за злочини в Україні задля звільнення українських політв’язнів, що утримують в РФ та Криму, досі залишається без відповіді в гуманітарній підгрупі.

За словами І.Геращенко, громадяни України, затримані за проукраїнську позицію в окупованому Криму та в РФ утримуються в повній ізоляції. Політик поінформувала, що ні представники правозахисних організацій чи міжнародних місій, ні консули, ні лікарі не можуть відвідати українців. Перший віце-спікер наголосила, що український кінорежисер, громадський активіст Олег Сенцов вже четвертий рік незаконно утримується в РФ.

У цьому зв’язку Перший віце-спікер запропонувала на літній сесії ПА ОБСЄ напрацювати резолюцію із закликом до РФ звільнити незаконно утримуваних громадян України, що утримуються на тимчасово окупованих територіях України та в РФ.

Окрім того, І. Геращенко зауважила, що напередодні Чемпіонату світу з футболу- 2018, який відбудеться в Росії, важливо щодня нагадувати Москві про українських заручників і порушення прав українців на окупованих територіях.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко також поінформувала представників делегації про заблоковане питання щодо створення тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти на Донбасі за участі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста та про затягування іншої сторони із відкриття важливого КПВВ «Золоте».

Перший віце-спікер сподівається, що на літній сесії ПА ОБСЄ  буде розглядатись й питання окупованого Криму. І.Геращенко звернула увагу представників делегації, що у заяві Місії Бюро демократичних інституцій з прав людини (ДІПЛ) ОБСЄ за результатами виборів Президента РФ не згадується той факт, що АР Крим та м. Севастополь є незаконно окупованими Російською Федерацією територіями. Політик висловила сподівання, що такі грубі порушення міжнародного права, а саме імітація однією державою виборів на території іншої держави, будуть зафіксовані в остаточному звіті такої важливої інституції, як БДІПЛ ОБСЄ. Політик повідомила, що постанова про «Про Звернення Верховної Ради України «Про Заяву БДІПЛ ОБСЄ за результатами спостереження на виборах президента Російської Федерації 2018 року» буде ухвалена найближчим часом. 

Своєю чергою, Президент ПА ОБСЄ Георгій Церетелі запевнив, що питання України, спрямовані на мирне врегулювання ситуації на Донбасі, залишаються пріоритетними для Парламентської асамблеї. Георгій Церетелі зауважив, що для ОБСЄ Крим та Донбас залишаються невід’ємною територією України.

Також Президент ПА ОБСЄ Г. Церетелі поінформував про результати візиту делегації ПА ОБСЄ на Донбас 12 травня 2018 року. Він наголосив, що варто об’єднатись для вирішення проблемних питань внутрішньо переміщених осіб в Україні, які через напружену безпекову ситуацію були змушені покинути свої домівки.

У ході зустрічі Ірина Геращенко, Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПА ОБСЄ Артур Герасимов та представники делегації ОБСЄ також скоординували позиції по іншим питанням напередодні літньої сесії ПА ОБСЄ.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51