9 травня 2018 року під час візиту Першого віце-спікера Ірини Геращенко до міста Лондон, Великобританія, відбулися ряд зустрічей з Головою групи дружби з Україною Джоном Вітінгдейлом, Головою Комітету у закордонних справах Парламенту Великої Британії Томом ТагенхатомГенеральним директором з питань безпеки Форін Офісу Філіпом Бартоном та Заступником Директора Департаменту прав людини та демократії Форін Офісу Річардом Джонсоном.

Під час зустрічей Ірина Геращенко поінформувала британських колег про діяльність робочих підгруп ТКГ, про напружену безпекову, екологічну та гуманітарну ситуацію на Донбасі та ситуацію із порушенням прав людини в окупованому Криму. Український політик повідомила, що через систематичні обстріли з окупованих територій Донбасу лише у квітні ц.р. загинуло 8 військовослужбовців ЗСУ. Політик звернула увагу, що «Великоднє перемир’я» тривало лише 10 хвилин. Під час зустрічей особливу увагу було надано питанню розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі. Політик також висловила сподівання на продовження двосторонньої співпраці у питанні гуманітарного розмінування.  

Інформуючи парламентаріїв Великої Британії про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, Ірина Геращенко повідомила про відсутність прогресу в питанні звільнення заручників та питанні запровадження механізму з пошуку зниклих безвісти за участі МКЧХ. Перший заступник наголосила, що інша сторона відмовляється надавати допуск міжнародним місіям, зокрема МКЧХ, до тимчасово окупованих територій, що значно ускладнює вирішення питань гуманітарної підгрупи. 

Дискутуючи про агресивну зовнішню політику РФ та застосування «гібридних методів війни», Ірина Геращенко зауважила, що РФ має намір дестабілізувати ситуацію в Європі, зокрема й в Україні. 

Політик звернула увагу британських колег, що проект «Північний потік-2»  негативно вплине на економіку України, дозволить Росії шантажувати країни Центральної та Східної Європи та посилить безпекові ризики в регіоні. «Закликаємо британських колег підтримати Україну у протидіі цьому політичному проекту Кремля», - наголосила І. Геращенко.

Під час робочих зустрічей Першого віце-спікера супроводжували Надзвичайний та Повноважний Посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, релігієзнавець Ігор Козловський, який був звільнений 27 грудня 2017 року, та Вікторія Пантюшенко - дружина військовослужбовця Богдана Пантюшенка, якого утримують в окупованому Донбасі.

Розповіді І. Козловського про тортури та катування, застосування психологічного тиску та примус до праці глибоко вразили парламентаріїв Великої Британії. І. Козловський разом із В. Пантюшенко закликали парламентаріїв Великобританії зайняти більш активну позицію у питанні звільнення українських заручників та політв’язнів, що утримуються як на тимчасово окупованих територіях України, так і в РФ. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51