Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час чергового засідання сесії Парламентської асамблеї Ради Європи 26 квітня 2018 року взяла участь у дебатах щодо корупції всередині ПАРЄ.

У своєму виступі вона, зокрема, звернула увагу присутніх на принципи доброчесності, на яких має базуватись Асамблея. Українська делегація, за її словами, завжди принципово відстоювала цінності Асамблеї і системно вказувала на порушення базових принципів з боку колишніх керівників.

«Ми були свідками того, коли рік колишній президент ПАРЄ не дотримувався слова про самовідсторонення з посади через порушення етичних норм. Після відставки колишнього президента Педро Аграмонта і його колег, змін майже не відбулося. Але він не поніс жодної відповідальності за свої дії, за несанкціоновану поїздку до режиму Башара Асада, яку він здійснив як президент нашої Асамблеї в дні хімічної атаки проти сирійських дітей», – наголосила Ірина Геращенко.

Водночас Перший віце-спікер українського парламенту також окреслила широкий спектр проблем, пов’язаних із корупцією в ПАРЄ.

«Російська делегація вже 3 роки відсутня в цьому залі, але ми відчуваємо її серйозний вплив  через лобістів і групи підтримки, які блокують дебати по отруєнню в Солсбері, війну на Донбасі чи незаконні вибори в окупованому Криму», – зазначила політик.

За її словами, корупція, підкуп, шантаж є елементами гібридної війни та методами, які, на жаль, застосовуються зараз і в ПАРЄ та грубо порушують норми і принципи діяльності Ради Європи та її Парламентської Асамблеї.

«Закривати очі на подібні факти – неприпустимо з точки зору додержання демократичних стандартів урядування в ЄС. Безумовно, вже зараз мають бути відсторонені від роботи всі причетні до порушень співробітники секретаріату, а політики, забруднені в корупційних скандалах, повинні негайно скласти мандат членів ПАРЄ. Асамблея повинна вимагати нульової толерантності до корупції у будь-яких її проявах», - наголосила Ірина Геращенко.

Вона також зазначила, що представники української делегації завжди захищали демократичні принципи діяльності ПАРЄ, докладали й надалі докладатимуть усіх необхідних зусиль у боротьбі з проявами корупції та російського лобізму в Асамблеї.

Представники української делегації взяли активну участь в дебатах. Леонід Ємець повідомив присутніх про боротьбу з корупцією в Україні та анонсував створення в Україні антикорупційного суду. Він також запропонував створити європейський антикорупційний суд. Інший член української делегації Олексій Гончаренко жорстко поставив питання відповідальності Генерального секретаря Ради Європи Т. Янгланда за бездіяльність по відношенню до фактів корупції в секретаріаті. Сергій Власенко зосередив увагу, що країни - члени ПАРЄ не виконують резолюції Асамблеї, і це породжує безкарність. Борислав Береза нагадав непоодинокі факти «проштовхування» потрібних Кремлю рішень проросійськими лобістами в Асамблеї, а Асамблея закривала очі на ці очевидні речі. Олена Сотник виступала від юридичного комітету засудивши комісію за те, що вона не розглянула поїздку в Сирію та закликала національні парламенти провести розслідування по епізодах і прізвищах, що звучали у доповіді.

            Своєю чергою, доповідачка Петра де Суттер в своїй доповіді зазначила, що вперше ПАРЄ переживає таку кризу і в таких умовах багато членів ПАРЄ відчули зраду внаслідок того, що декілька політиків зрадили ключові принципи цієї організації.

 

 

 




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51