«Прагнемо, аби  в нормандському форматі було приділено особливу увагу порушенню пасхального перемир’я», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі із делегацією групи дружби «Франція-Україна» Національних Зборів Французької Республіки на чолі із Керівником групи дружби Франція-Україна Національних Зборів Французької Республіки Валеріа Фор-Мунтян.

Політик подякувала представникам делегації Французької Республіки за підтримку суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів та за засудження порушень Російською Федерацією міжнародного права. Інформуючи про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі, політик нагадала, що заяву ТКГ щодо перемир’я з 30 березня 2018 року підтримали усі лідери країн «нормандської четвірки», в тому числі і президент Російської Федерації, але тривало перемир’я лише 10 хвилин. Продовжуються щоденні обстріли з боку бойовиків. 

Також вона закликала Францію активніше долучитися до питання звільнення заручників, докласти всіх можливих зусиль, аби звільнити украінців з тюрем Російської Федерації. Вона розповіла про готовність  украінськоі сторони передати 23 росіян РФ в обмін на украінських політв’язнів і закликала використати весь вплив на Росію для розблокування цього процесу, а також створення механізму пошуку зниклих за участі МКЧХ і допуску Комітету до тюрем на окупованих територіях. 

Перший віце-спікер також подякувала представникам делегації Французької Республіки за незмінну позицію та засудження порушення прав людини Російською Федерацією в окупованому Криму й закликала до більш скоординованих дій в міжпарламентських асамблеях для протидіі РФ в питаннях порушення міжнародного права.

У ході зустрічі Ірина Геращенко та співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Французькою Республікою, народний депутат України Олексій Гончаренко обговорили з представниками  делегації Національних Зборів Французької Республіки можливість активізації співпраці щодо обговорення питання щодо ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України, а також питання реінтеграції тимчасово окупованих територій України під час засідання Парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ та НАТО.  

Окрім того, на зустрічі також було обговорено поточну роботу Парламенту щодо імплементації ключових реформ. Політик зауважила, що однією із найуспішніших реформ сьогодні безперечно є децентралізація, яка серед іншого містить окремі елементи, запозичені із системи децентралізації Французької Республіки. 

Своєю чергою, керівник групи дружби Франція-Україна Національних Зборів Французької Республіки Валеріа Фор-Мунтян поінформувала, що Франція й надалі залишатиметься надійним партнером України та підтримуватиме ініціативи щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій.  ВалеріаФор-Мунтян зауважила, що делегація Французької Республіки  здійснила   візит на Донбас, аби на власні очі ознайомитися з безпековою і гуманітарною ситуацією.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51