«Введення миротворчої місії ООН на Донбасі - наша пріоритетна мета у 2018 році. Ми також сподіваємось, що вирішенню цього питання сприятимуть переговори міністрів закордонних справ у нормандському форматі», - заявила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час брифінгу «Третя річниця Мінських домовленостей: перспективи імплементації».

При цьому вона підкреслила, що запропонований Росією варіант місії ООН на Донбасі є неприйнятним і сприятиме замороженню конфлікту. Місія ООН має працювати на всій окупованій території Донбасу і взяти під тимчасовий контроль неконтрольовану ділянку кордону до передачі її під український контроль. Водночас політик наголосила на неможливості участі росіян у такій місії, як представників країни-агресора.

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на сході України (ТКГ – ред.) Ірина Геращенко також наголосила на тому, що Росія продовжує і надалі нехтувати взятими на себе зобов’язаннями і за три роки не виконала жодного пункту мінських угод, зокрема у безпековому та гуманітарному блоках. Однак, вона відзначила важливість Мінських домовленостей, адже саме вони змусили Росію зупинити повномасштабний наступ на Україну, а також сприяли звільненню заручників. Вона ще раз підкреслила готовність української сторони продовжити роботу задля звільнення всіх незаконно утримуваних як на окупованих територіях, так і в тюрмах РФ, і зауважила, що ключі від усіх в‘язниць, де незаконно утримують українців, знаходяться в Кремлі.

І.Геращенко, згадуючи Комплекс заходів з виконання Мінських домовленостей, підписаний 12 лютого 2015 року, зауважила, що зазначені домовленості були вкрай важливими та своєчасними, аби зупинити ескалацію військової агресії Російської Федерації на Донбасі.

«За ці три роки Україна не здала своїх позицій на Донбасі та, навпаки, крок за кроком повертає контроль і звільняє села в сірій зоні», - підкреслила І. Геращенко.

Українська сторона наполягає на пріоритетності безпекового і гуманітарного блоків мінських угод, на повному припиненні обстрілів та відведенні живої сили і техніки, відновленні мобільного зв’язку на Донбасі, звільненні усіх заручників і політв’язнів, створенні п’ятої робочої групи по відновленню контролю над ділянкою українсько-російського кордону на Донбасі, запровадженні тристороннього формату пошуку зниклих безвісти за участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста та відкриття КПВВ «Золоте» на Луганщині.

Представник України в політичній підгрупі ТКГ Ольга Айвазовська відзначила, що наші міжнародні партнери починають усвідомлювати проблематику проведення виборів на Донбасі, адже вибори, проведені за таких умов, призведуть лише до ескалації конфлікту. За її словами, сьогодні на політичній підгрупі активно обговорюється «формула Штайнмаєра», яка стосується тимчасово окупованих територій Донбасу в день голосування. Також Ольга Айвазовська відзначила важливість ухвалення Парламентом України Закону щодо пролонгації особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей (реєстр. № 7164), що значно посилило переговорчі позиції українських дипломатів.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51