Узгоджена робота Парламенту - це точно не закулісні домовленості, а велика спільна робота. Таку думку висловив Голова Верховної Ради України А.Парубій в інтерв’ю українським телеканалам.

«Мало хто пам’ятає про постійні блокування роботи парламенту і постійні бійки у попередні часи. Зараз цього немає. Парламент працює», - зазначив Голова Верховної Ради.

«Це, фактично, перша Верховна Рада часів незалежності, де понад 300 депутатів займають однакову позицію з багатьох ключових, фундаментальних позицій функціонування держави, таких як НАТО, ЄС, незалежність країни, і це - незалежно від того, в коаліції вони чи в опозиції. І тому, коли стоїть питання загальнонаціонального значення - зал об’єднує відчуття відповідальності і спільних цілей, які стоять перед державою, - сказав А.Парубій, - У цьому є відповідь і, думаю, мені вдалось налагодити ефективну роботу Верховної Ради України».

За його словами, «лишається проблемою «кнопкодавство», але вже проведено ряд заходів: на сигнали про неперсональне голосування я скасовував голосування і ставив на переголосування той закон». «Дії, які дозволяє мені робити Регламент, я використовую максимально для того, щоб ці речі не мали місця в сесійній залі,  я налаштований і далі дотримуватися цієї позиці», - сказав Голова Парламенту.

На запитання про зміни у роботі вищого законодавчого органу А.Парубій нагадав, що «багато зроблено у сфері звітності і прозорості Парламенту, запроваджено блочний розгляд питань протягом тижня, коли і депутати, і експерти зосереджуються навколо законопроектів, проводиться нарада з головами Комітетів, де визначаються перспективні напрямки роботи».

«Деякі питання щодо реформування роботи Верховної Ради важко провести. Серед таких питань - законопроект про зміну кількості комітетів у наступному скликанні. Складно. Ніби всі згодні, що комітетів повинно бути менше, до 20, але є велика кількість депутатів, які остерігаються, що їхній комітет буде скасовано», -зазначив він і додав, що у «реформуванні Парламенту є і успіхи і затримки, але крок за кроком ми продовжуємо цю реформу, за кожним законопроектом стоїть велика невидима робота в комітетах».

На запитання про так званий «законодавчий спам» Голова Верховної Ради зазначив, що це одна з ініціатив щодо реформування Парламенту, але депутати не погоджуються з обмеженням їхньої законодавчої ініціативи.

«Важко змінити таку ситуацію і примусити голосувати за позиції, які нестимуть за собою обмеження депутатської ініціативи», - сказав А.Парубій. Водночас він вважає, що необхідно удосконалювати закони, які вже ухвалені, і що розгляд законів з поправками дає можливість ухвалювати якісні закони.

«Працюючий стабільний парламент - це працююча стабільна країна», - наголосив А.Парубій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51