10 кроків із забезпечення ґендерної рівності в Україні

Рішення Першого Українського Жіночого Конгресу

 

 

Перший Український Жіночий Конгрес за ініціативи Міжфракційного депутатського об’єднання “Рівні можливості” започаткував публічну платфому, яка зібрала близько п’ятиста учасниць та учасників з різних регіонів України.

 

Усвідомлюючи важливість досягнення ґендерної рівності в усіх сферах, Перший Український Жіночий Конгрес закликає органи державної влади дотримуватися комплексного ґендерного підходу у формуванні державної політики.

 

Учасниці та учасники Конгресу констатують головні напрямки необхідні для ґендерної рівності в Україні:

1.   Впровадження законодавчих механізмів рівноправної участі жінок та чоловіків у виборчому процесі на національному та місцевому рівнях шляхом внесення змін до законодавства, які б унеможливили недотримання ґендерних квот.

2.   Ініціювання інформаційної кампанії щодо важливості впровадження ґенедерного квотування партійних списків.

3.   Усунення дискримінаційних обмежень щодо участі жінок у сфері безпеки та оборони та розширення доступу жінок до навчання у закладах військової освіти, до  військової служби та військових посад.

4.   Сприяння реформуванню сектору безпеки та оборони з врахуванням принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також запровадження посади радників із гендерних питань у секторі безпеки.

5.   Посилення міжвідомчої співпраці щодо впровадження Національного плану дій виконання Резолюції ООН 1325.

6.   Ініціювання суспільно-політичного діалогу для ратифікації Стамбульської Конвенції.

7.   Вдосконалення національного законодавства для попередження, протидії і покарання ґендерно обумовленого насильства.

8.   Популяризування ґендерно-орієнтованого бюджетування на загальнодержавному і місцевому рівнях.

9.   Подолання гендерної дискримінації через скорочення і модернізацію переліку заборонених професій і робіт для жінок.

10. Імплементування Кабінетом Міністрів України Стратегії впровадження ґендерної рівності та недискримінації у сфері освіти «Освіта: ґендерний вимір — 2020».

 

Довідково: Міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості» створено з метою покращення становища жінок у суспільстві, активізації суспільного діалогу щодо забезпечення ґендерної рівності в різних сферах суспільно-політичного життя. Об’єднання діє на принципах самоврядування, є відкритим до приєднання інших народних депутатів та налаштоване на співпрацю з керівництвом Верховної Ради, депутатськими фракціями та комітетами Верховної Ради України, Адміністрацією Президента та Кабінетом міністрів України, іншими органами державної влади, громадськими організаціями та об’єднаннями.

Місія: просування ґендерної рівності покращення становища жінок у суспільстві; надання політиці рівних можливостей цілеспрямованості та системності; об’єднання зусиль законодавчої і виконавчої влади та громадянського сектору щодо просування прав жінок; сприяння процесу адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51