«Співпраця України та Ради Європи, зокрема і Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи сприяє напрацюванню важливих законодавчих актів, спрямованих на подальше просування внутрішніх реформ в Україні», - зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко  під час зустрічі з делегацією Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи на чолі з Президентом Конгресу Гудрун Мозлер-Тьорнстрьом.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко та Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Сергій Власенко поінформували делегацію про поточну ситуацію із впровадженням внутрішніх реформ в Україні.

Ірина Геращенко зауважила, що на поточній сесії було прийнято ряд важливих законів, зокрема, у сфері енергоефективності, екології, освіти, медицини та децентралізації.

Перший-віце спікер відзначила важливість рекомендацій, зроблених Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи під час моніторингу, та висловила сподівання на подальший активний діалог у цій сфері. Ірина Геращенко зауважила, що сьогодні на місцевому рівні потрібно приділити особливу увагу застосуванню найкращого досвіду та практик, а також здійснити моніторинг виконання прийнятих документів у сфері децентралізації.

«На місцях кошти, отримані від екологічного забору, що мають спрямовуватись на природоохоронні заходи, використовуються не ефективно. У цих питаннях ми потребуємо методологічної допомоги», -  зазначила І. Геращенко. 

Окреслюючи план роботи Парламенту, політик повідомила, що найближчим часом Верховна Рада України працюватиме над ухваленням Бюджету України-2018. Також політик поінформувала, що задля активізації інвестиційної співпраці найближчими днями буде розглянуто важливий законопроект про приватизацію державного майна (реєстр. №7066), який напрацьований  з урахуванням міжнародних стандартів у цій сфері. Політик висловила сподівання, що запропонована документом прозора процедура приватизації дозволить забезпечити ефективний економічний розвиток державних підприємств України.

Ірина Геращенко звернула увагу, що сьогодні на порядку денному основне питання -  захист територіальної цілісності України.

Перший віце-спікер подякувала Президенту Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мозлер-Тьорнстрьом за солідарну позицію щодо територіальної цілісності та суверенітету України, які відображені у резолюціях Конгресу 2014 року (26/03/2014 та 17/10/2014). В той же час, Віце–спікер зауважила, що події, на кшталт виборів губернатора в окупованому Севастополі 10 вересня ц.р., мають отримувати публічні засудження.

Особливої уваги на зустрічі було надано питанню порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях України. Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко підкреслила, що ОРДЛО продовжує порушувати режим тиші на Донбасі, результатом чого стала загибель 2 335 представників Збройних сил України. У цьому зв’язку політик наголосила, що сьогодні Україна продовжує активну співпрацю з ООН заради напрацювання механізму запровадження миротворчої місії ООН на всій окупованій території Донбасу.

Також, Ірина Геращенко поінформувала про напружену ситуацію із звільненням заручників з ОРДЛО та політв’язнів, що утримуються в окупованому Криму та в Російській Федерації.

«Сьогодні в окупованому Донбасі незаконно утримуються 158 заручників, їх звільнення залишається заблокованим вже 14 місяців», - повідомила І. Геращенко.

Окрім того, Ірина Геращенко звернула увагу присутніх, що через систематичні репресії в окупованому Криму незаконно утримуються понад 50 осіб, більшість з яких - представники кримськотатарського народу.

«Ми розраховуємо на більш активну співпрацю з Радою Європи у питаннях захисту та відновлення прав громадян України, які були незаконно позбавлені волі за проукраїнську позицію», - підкреслила І. Геращенко.

Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Верховної Ради України Сергій Власенко поінформував про окремі питання децентралізації, які потрібно врахувати при розгляді Державного Бюджету-2018. С. Власенко зауважив, що для розвитку місцевого самоврядування в Україні ним скеровано ряд пропозицій до Комітету з питань бюджету для врахування.

Під час зустрічі Сергій Власенко зазначив, що ухвалені законодавчі акти у сфері децентралізації вже мають позитивні результати.  Зокрема, він поінформував про успішну роботу центрів надання адміністративних послуг, відкриття яких відбулось завдяки органам місцевого самоврядування.

Своє чергою, Президент Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Гудрун Мозлер-Тьорнстрьом підкреслила важливість таких зустрічей.   

Г. Мозлер-Тьорнстрьом відзначила виконання Україною окремих рекомендацій Конгресу Ради Європи та зауважила, що Україна зробила важливі кроки у сфері децентралізації.

«Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи розраховує на подальшу співпрацю з Україною, зокрема у реалізації напрацювань у сфері децентралізації. Україна має перейняти найкращий досвід у цій сфері», - зауважила Гудрун Мозлер-Тьорнстрьом.

   

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51