«Задля встановлення сталого миру на Донбасі розгортання миротворчої місії ООН є надзвичайно важливим питанням, що потребує підтримки наших міжнародних партнерів», - про це під час брифінгу зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в Львівській обласній державній адміністрації.

Ірина Геращенко наголосила, що українські миротворці  постійно брали активну участь в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки, зокрема, в місіях ООН. Політик зауважила, що сьогодні Україна потребує відповідної міжнародної підтримки.

Перший віце-спікер повідомила, що під час офіційного візиту делегації України на чолі з Президентом України Петром Порошенко до США для участі у 72-ій сесії Генасамблеї ООН питання розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі порушувалось під час усіх офіційних та робочих зустрічей.

Ірина Геращенко зауважила що на полях 72-ої сесії Генасамблеї ООН була донесена позиція України щодо необхідності розгортання місії ООН на всій окупованій території Донбасу, включно з відповідною ділянкою українсько-російського державного кордону.  

«Цілком зрозуміло, що участь представників Російської Федерації як держави-окупанта в миротворчій місії на Донбасі є неприйнятною», - наголосила І. Геращенко.

В той же час, політик повідомила, що розгортання місії ООН можливе лише за умови дотримання режиму тиші на Сході України. Інформуючи присутніх про систематичні обстріли на Донбасі  Перший віце-спікер зауважила на необхідності посилення санкційного тиску на Російську Федерацію.

Окрім того, Ірина Геращенко поінформувала що Російська Федерація продовжує нехтувати своїми зобов’язаннями і в гуманітарному блоці Мінських угод, де процес звільнення заручників понад рік залишається заблокованим. Ірина Геращенко звернула увагу присутніх, що наразі українська сторона готова передати ОРДЛО 313 осіб аби звільнити 88 підтверджених заручників. Всього за словами І. Геращенко на тимчасово окупованих територіях Донбасу продовжують незаконно утримувати 144 заручників, серед яких цивільні та військові. 

Під час брифінгу політик також повідомила про напружену ситуацію в окупованому Криму. Перший заступник Голови Верховної Ради України зауважила, що питання деокупації Кримського півострова неодноразово порушувалось Президентом України Петром Порошенко на полях 72-ої сесії Генасамблеї ООН. Також І. Геращенко повідомила про ініціативу Президента України щодо створення міжнародної групи друзів українського Криму, що обговорювалось на полях 72-ої сесії Генасамблеї ООН.  

«На території Росії та в окупованому Криму продовжують незаконно утримувати 16 українців - політичних в’язнів, також продовжуються репресії проти кількох десятків активістів  кримськотатарського народу, що є неприпустимим у 21 столітті», - зауважила І. Геращенко. 

Ірина Геращенко також наголосила на абсурдності й цинізмі рішення окупаційної влади Криму щодо заступника глави Меджилісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова, якого 27 вересня ц.р. було засуджено за надуманими обвинуваченнями до двох років ув’язнення. 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51