На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час зустрічі з членами Парламентського комітету асоціації Україна – Європейський Союз (ПКА).

Перший віце-спікер відзначила високий рівень діалогу між Україною та ЄС. Політик подякувала за увагу парламентаріїв ЄС до безпекової та гуманітарної ситуації на Донбасі та за активну роботу в рамках засідання міжпарламентського комітету асоціації Україна-ЄС 20 вересня ц.р. у м. Дніпрі.

«Ми дякуємо Вам за візит до прифронтової Авдіївки та вважаємо символічним,  що після того, як Угода про асоціацію України з ЄС запрацювала у повному обсязі, засідання міжпарламентського комітету асоціації Україна-ЄС відбулось саме у місті Дніпро», - наголосила І. Геращенко.

Під час зустрічі з членами Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС  було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці. Так, у ході зустрічі учасники дискутували щодо поточної ситуації у впровадженні антикорупційної реформи, реформи децентралізації, судової, освітньої медичної та пенсійної реформ. Окрім того було обговорено реформу приватизації державного майна.

«Парламент у співпраці з Урядом запровадив функціонування антикорупційних інституцій, надавши їм усі повноваження для здійснення нової антикорупційної політики», -  зазначила І. Геращенко.

У той же час Перший віце-спікер підкреслила, що антикорупційна реформа не може відбуватись без внесення відповідних змін до судової реформи.

У зв’язку з цим політик повідомила, що протягом останніх тижнів у Парламенті розглядається законопроект про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів (реєстр. № 6232 від 23.03.2017).

Перший віце-спікер зазначила, що довготривалий розгляд законопроекту пояснюється відсутністю багатьох народних депутатів України на робочих місцях. Ірина Геращенко зазначила, що поточна ситуація безперечно потребує внесення змін до Регламенту Верховної Ради України.

«Задля подальшого впровадження ключових реформ в Україні, зміни до Регламенту Верховної Ради, напрацьовані у співпраці з Головою Місії Європейського парламенту Петом Коксом, потребують найшвидшої імплементації», - підкреслила І. Геращенко.

Дискутуючи про реформу приватизації, Ірина Геращенко повідомила, що 12 вересня ц.р. відбулось засідання Національної Ради Реформ, де було схвалено урядовий законопроект №7066 «Про приватизацію державного майна».

Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила важливість зазначеного законопроекту та зауважила, що запропонованим документом встановлюється порядок приватизації, вимоги до формування і затвердження переліків об'єктів, що підлягають приватизації та порядок ухвалення рішення про приватизацію.

Особливої уваги на зустрічі було надано обговоренню Закону України  «Про освіту», підтриманого Верховною Радою України 5 вересня 2017 року.  

Ірина Геращенко та представниця Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС, народний депутат України Оксана Юринець підкреслили, що зазначений Закон України цілком відповідає Європейській Хартії регіональних мов або мов меншин та є надзвичайно важливим у контексті впровадження змін у сфері освіти.  

У ході зустрічі Ірина Геращенко наголосила, що за останні роки Парламент з Урядом провів кропітку роботу на шляху європейської інтеграції. Політик зауважила, що в ході такої роботи було впроваджено ряд важливих законодавчих ініціатив, зокрема в екологічній сфері. Водночас, політик наголосила, що беручи до уваги реформу децентралізації, місцева влада має приділяти більше уваги вирішенню екологічних питань.

Перший віце-спікер наголосила також на необхідності інтенсифікації роботи над адаптацією законодавства України до стандартів ЄС та закликала парламентаріїв ЄС до спільної роботи у цьому питанні.

Окрім того, в ході зустрічі було обговорено поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі, питання звільнення заручників та ситуацію із порушенням прав людини в окупаційному Криму. Також  І.Геращенко наголосила на важливості запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі та поінформувала, що зазначена тематика була основною під час участі української делегації у 72-і сесій  ГА ООН.

Своєю чергою, співголова Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС Даріуш Розатті поінформував про спільний робочий візит парламентаріїв України та ЄС до Авдіївки 19 вересня ц.р. Політик наголосив, що внаслідок пошкодження об’єктів цивільної та індустріальної інфраструктури на Донбасі страждає саме цивільне населення.

Даріуш Розатті запевнив, що Європарламент буде й надалі допомагати Україні відновлювати інфраструктуру Донбасу та допомагати постраждалому населенню на Донбасі.

Окрім того, Даріуш Розатті зауважив, що учасники Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС зацікавлені у спільній співпраці щодо реалізації ключових реформ в Україні, зокрема у антикорупційній сфері.        

У зустрічі також взяли участь: заступник члена Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС, народний депутат України Вікторія Пташник, Голова Представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, Заступник члена Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС Міхал Боні,  Доповідач з питань України Комітету Європейського Парламенту у закордонних справах Міхаель Галер, Голова відділу з політичних питань Представництва ЄС в Україні Фабіо Делла Пьяцца, представники Секретаріату Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС Міріам Ґоінард та Джоанна Камінська, радник групи Європейської народної партії в Європейському Парламенті Роберт Голанскі,  Перший секретар відділу з політичних питань Представництва ЄС в Україні Евеліна Шульц та члени Парламентського комітету асоціації Україна – ЄС Тібор Сзані, Андреа Бочскор, Марк Демесмаєкер.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51