Кожна країна має свої національні святині, важливі символи, артефакти, які належно вшановуються і відповідно охороняються. Так, Королівські атрибути виставлені для огляду і зберігаються у парламенті Угорщини, важливі державні артефакти розміщені у Парламенті Республіки Польща, у Конгресі Сполучених Штатів Америки, парламентах інших країнах.

Прапор Незалежності – головний прапор України, який було внесено до сесійної зали Верховної Ради України 24 серпня 1991 року під час ухвалення Акту Проголошення Незалежності України. Він є аутентичною історичною реліквією Держави, одним із найголовніших атрибутів та символів відновлення незалежної суверенної української державності. Під синьо-жовтим прапором українці йшли на смерть, виборюючи та захищаючи Державу.

Попереднє розміщення Прапора Незалежності у кулуарах Верховної Ради не відповідало масштабу історичної значимості цього державного символу. Про виняткове значення прапора, як національної реліквії, свідчить інтерес, виявлений минулого року відвідувачами Парламенту у День Прапора та День Незалежності до Головного прапора країни, коли його вперше було експоновано у центральному холі адміністративного будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5. Тоді, лише за 2 дні відбулося 33 екскурсії та подивитися на святиню прийшли майже 700 чоловік.

З метою інформування суспільства про історію, традиції, сучасний розвиток парламентаризму в Україні, розширення просвітницьких можливостей відкритих заходів, а також у зв`язку зі 100-річчям новітнього українського парламентаризму було ухвалено рішення (розпорядження № 218 від 26.10.2016) про створення у Верховній Раді України Музею українського парламентаризму, в рамках якого облаштувати стаціонарну експозицію «Прапор України»

Під час реалізації проекту було ретельно дотримано усіх вимог відповідного діючого законодавства.

Зокрема, Комітет з питань Регламенту і організації роботи Верховної Ради України ухвалив рішення щодо виконання цих робіт, дав згоду на експертизу і виділення відповідних коштів у межах витратної частини чинного річного бюджету Парламенту.

Основними складними моментами під час реалізації були стислі терміни (рішення ухвалено Комітетом наприкінці липня поточного року, а кінцевий термін виконання робіт мав бути до Дня Прапора 23 серпня, тобто через місяць) і наявність високого рівня компетентності у фірми-виконавця в обробці білого італійського мармуру, ідентичного тому, який використаний в інтер’єрі історичної будівлі Верховної Ради України - необхідно було зберегти цілісність існуючого архітектурного ансамблю.

На виконання зазначених робіт було розроблено проектно-кошторисну документацію ТОВ «Граужис і партнери», яке має відповідний досвід у здійсненні проектно-реставраційних робіт, зокрема під час відновлення Маріїнського палацу.

Щодо проекту було проведено експертизу кошторисної документації та отримано експертний звіт ТОВ «БУДПРОЕКТЕКСПЕРТИЗА», згідно з яким загальна вартість робіт у поточних цінах станом на 12 липня 2017 року складала 1458,595 тис. грн.

Роботи було виконано ТОВ «Будівельно-реставраційна фірма «Відродження» (ліцензія № 33-Л від 06.09.2016) відповідно до укладеного договору № 91 від 25.07.2017. Необхідно зазначити, що до реалізації такого проекту можна залучати лише організації, які мають відповідний сертифікат на виконання реставраційних робіт історичних будівель 4-5 рівня категорії складності. Нагадаємо, що будівля Парламенту є пам’яткою архітектури.

Tендер не проводився, оскільки частиною першою статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» передбачено, що Закон застосовується у разі, коли вартість товару (товарів), послуги (послуг) дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, а робіт - 1,5 мільйона гривень.

Для облицювання почесного мармурового порталу було використано такий же мармур, яким при спорудженні будівлі були оздоблені парадні інтер’єри Верховної Ради.

Також було виготовлено мармурову тумбу-постамент та скляну вітрину з підсвіткою, пасивною системою підтримки мікроклімату та сигналізацією, оскільки для реліквії необхідні особливі умови зберігання.

Додамо, що на виготовлення порталу пішло понад три кубометри мармуру. Довжина порталу складає майже 18 метрів, висота 3,3 м. Було виготовлено понад 50 окремих елементів. Реалізацію проекту було здійснено протягом місяця силами тридцяти кваліфікованих майстрів, які працювали у три зміни. Вартість матеріалу у загальній сумі витрат становила майже 90%.

Крім того, лише єдина фірма («Відродження») погодилась закупити такий коштовний матеріал і здійснити роботи у надзвичайно стислі терміни без передоплати.

Утверджуючи, а у сьогоднішніх обставинах і збройно захищаючи від російського агресора незалежну Українську Державу, відроджуючись як зріла державна нація, маємо осягнути необхідність належного вшанування наших національних та державних реліквій – символів  новітньої державності.

Центральний почесний портал кулуарів Парламенту України – гідне місце для експозиції головної святині відродження Української Держави.

Також хочемо поінформувати, що проектом передбачено створення ще двох порталів для експозиції Конституції України та Пересопницького Євангелія у кулуарах другого поверху у разі виділення відповідних коштів.

Враховуючи виняткове значення історичних реліквій для виховання  та громадянського становлення сучасного і майбутніх поколінь українців,  вважаємо необхідним їхнє достойне представлення у Верховній Раді України -  найвищому представницькому органі Українського Народу.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51