28 серпня 2017 року у Парламенті відбулась чергова зустріч учасників неформальної депутатської групи «Мінська платформа» з делегацією Республіки Хорватії на чолі з екс-міністром юстиції Республіки Хорватії, екс-заступником Глави Адміністрації Президента Республіки Хорватії Весною Скаре Озболт.

Ірина Геращенко наголосила на важливості хорватського досвіду для України, зокрема в питаннях, що стосуються безпекового та гуманітарного блоку, реінтеграції і всебічного суспільного діалогу .

Перший заступник Голови Верховної Ради України окреслила хорватським колегам поточну ситуацію України та наголосила, що на шляху до відновлення територіальної цілісності важливими завданнями є встановлення тривалого режиму тиші на Донбасі, демілітарізація окупованих територій, виведення іноземної зброї і техніки.

Політик зауважила, що вирішення конфлікту на Донбасі має відбуватися мирним шляхом, у політико - дипломатичний спосіб, але при цьому дуже важливим фактором є посилення і модернізація української армії.

«Відновлення територіальної цілісності України та її суверенітету має відбуватись політико – дипломатичним шляхом. Для цього важливо домогтися від Російської Федерації і іі маріонеток виконання Мінських угод. Проте, це надзвичайно складно зробити, враховуючи деструктивну позицію представників окупованих територій та Російської Федерації», - підкреслила І.Геращенко.

Перший віце-спікер поінформувала, що 23 серпня 2017 року у Мінську учасниками переговорів було досягнуто домовленостей щодо встановлення режиму тиші - «шкільне перемиря», та нагадала, що зазначена позиція напередодні була підтверджена Президентом України та учасниками Нормандського формату під час телефонної розмови. Однак, вже 25 серпня представниками ОРДЛО було порушено режим тиші, що призвело до поранень як українських військових, так і цивільного населення.

Своєю чергою, В.Озболт поінформувала про досвід Республіки Хорватія під час війни за незалежність і цілісність хорватської держави та відзначила важливість мирної реінтеграції. Зокрема, вона звернула увагу присутніх на проведену хорватською стороною демілітаризацію території, заснування поліцейських підрозділів на перехідний період, реалізацію пілот-проектів з повернення біженців, поступову реінтеграцію системи освіти, культури, охорони здоров’я, комунальної і транспортної інфраструктури.

У ході зустрічі хорватські колеги також поділились своїм досвідом щодо організації проведення в перехідний період місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях та розповіли про закон про прощення для учасників бойових дій. Також хорватські колеги поінформували, що всі, причетні до військових злочинів, були засуджені спеціальними судами, і до них не застосовувалася амністія.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51