«Напружена екологічна ситуація на Донбасі буде однією з ключових предметів дискурсу на засіданні Парламентського Комітету Асоціації Україна- ЄС», - зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в рамках спільного робочого візиту на Схід України разом з Заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Марією Іоновою, депутатами Європарламенту та главами дипломатичних місій.

Депутати Європарламенту Петрас Аустревічус, Анна Фотига та Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Словенія в Україні Наташа Прах, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Хорватія в Україні Томіслав Відошевіч, та Надзвичайний і Повноважний Посол Португальської Республіки в Україні Марія Кріштіна Серпа ди Алмейда були глибоко вражені безпековою ситуацією на Донбасі.

У рамках робочого візиту учасники відвідали промислову зону Авдіївки Донецької області, що була зруйнована обстрілами представників ОРДЛО та поспілкувались з військовослужбовцями 72-ої окремої механізованої бригади.

«Лише за останні 9 місяців у Авдіївці загинуло 57 осіб зі складу 72-ої ОМБр», - повідомила І. Геращенко.

Також учасники робочого візиту завітали до ПрАТ «Авдіївський коксохімічний завод», ознайомились з роботою підприємства та обговорили ключові питання господарської діяльності, що потребують негайного вирішення задля збереження екології в регіоні. 

Представники Європарламенту зазначили, що поточна напружена ситуація у сфері екології потребує невідкладного реагування. Депутати Європарламенту запропонували включити до порядку денного зазначене питання під час чергового засідання Парламентського Комітету Асоціації Україна- ЄС.1

Також в рамках візиту відбулась регіональна нарада з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій на Донбасі за участі  народних депутатів України І.Геращенко, М.Іонової, представників Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства екології та природних ресурсів України, представників Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, депутатів Європарламенту та послів.

Під час наради учасники констатували необхідність негайного відновлення пошкоджених промислових підприємств Донбасу, водночас було зазначено, що ремонтно-відновлювальні роботи можуть відбутись виключно після отримання гарантій безпеки.

У цьому контексті представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко поінформувала, що питання екології є основним предметом дискурсу останніх засідань у Мінську. Політик повідомила про ініціативу Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) щодо створення спеціальних «ділянок безпеки» поблизу підприємств на Донбасі, де передбачається запровадження цілодобового моніторингу представників СММ ОБСЄ та МКЧХ. Водночас, за словами І.Геращенко, зазначена пропозиція наразі не погоджена з іншою стороною.

Перший заступник Голови Верховної Ради України підкреслила важливість досягнутих домовленостей на засіданні ТКГ 21 липня 2017 року та висловила сподівання, що РФ та ОРДЛО будуть дотримуватись своїх зобов’язань у безпековій сфері.

«Ми розраховуємо на дотримання представниками ОРДЛО та РФ режиму тиші з 24 червня ц.р. Це вкрай важливо для збору цьогорічного врожаю, а також для проведення ремонтно-відновлювальних робіт на затоплених шахтах,  Донецькій фільтрувальній станції, Авдіївського коксохімічного заводу та інших підприємств, розташованих поблизу лінії зіткнення», - зауважила І.Геращенко.

Під час робочого візиту особливої уваги було надано гуманітарним питанням. Так, в рамках візиту учасники відвідали КПВВ «Майорськ», ознайомились з результатами вдосконалення контрольно-пропускної системи та  поспілкувалися з місцевими жителями та жителями з тимчасово окупованих територій. На сьогоднішній день КПВВ «Майорськ» щодня перетинає понад 10 тисяч осіб.

Учасники робочого візиту відзначили посилення інформаційної політики на Донбасі. Наразі, на контрольних пунктах лунає українське радіо, можна отримати українські газети. Крім того, проводиться інформаційно-роз'яснювальна робота щодо можливостей навчання у ВНЗ України без складання ЗНО, про інші пільги та заходи, що вживаються Урядом та Парламентом України. 

Окрім того, під час робочого візиту делегація оглянула проекти, що були реалізовані за підтримки Європейського Союзу, зокрема відвідали районну бібліотеку для дітей у м.Кремінна Луганської обл., де ознайомились з проектом  «Кремінська бібліотека-майданчик порозуміння, що згуртовує».  Завдяки проекту в бібліотеці створені  комфортні умови для інтеграції внутрішньо переміщених осіб в місцеву громаду та працює тренінговий  центр, бібліотечний  кінотеатр, гурток  лялькового  театру та ігрова дитяча кімната.

 

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51