На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України під час міжнародної конференції «Україна – Грузія – НАТО: Актуальні питання поглиблення співпраці» 27 травня 2017 року, в рамках 63-ої весняної сесії ПА НАТО, що відбувається у м. Тбілісі, Грузія.

Віце-спікер українського парламенту Ірина Геращенко разом з народними депутатами України, представниками України у Парламентській асамблеї НАТО взяли участь у міжнародній конференції «Україна – Грузія – НАТО: Актуальні питання поглиблення співпраці».

Ірина Геращенко привітала грузинських колег з Днем незалежності Грузії та відзначила важливість проведення весняної сесії ПА НАТО у Грузії, як важливого заходу, що безумовно сприяє наближенню до загальноєвропейської системи безпеки.

Перший віце-спікер поінформувала, що Україна подала заявку на проведення наступної сесії ПА НАТО та висловила сподівання, що наступна сесія відбудеться саме в Україні.

«Вітаю Грузію, в дні незалежності якої стартувала весняна сесія ПА НАТО. Україна також подала заявку на проведення сесії ПА НАТО, і ми сподіваємося на підтримку нашої ініціативи країнами-членами Альянсу», - зазначила І. Геращенко.  

Представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ поінформувала учасників конференції про напружену безпекову та гуманітарну ситуацію на Сході України та запросила представників Парламенту Грузії відвідати Донбас. «На сьогодні 128 осіб незаконно утримуються в ОРДЛО і ми боремось за їх звільнення, близько 500 осіб вважаються зниклими безвісти, а більшість територій замінована», - наголосила І.Геращенко.

У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформувала колег, що на поточній сесії Парламент України має розглянути ряд важливих законопроектів, зокрема Проект Закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти (реєстр. № 5435 від 22.11.2016) та Проект Закону про протимінну діяльність в Україні (реєстр. № 5189-1 від 12.10.2016) для врегулювання окремих питань.

Політик  підкреслила, що в умовах агресивної політики Росії питання євроатлантичної інтеграції як для України, так і для Грузії набуває особливого значення. У цьому контексті політик закликала до активізації двосторонньої співпраці та міжпарламентської співпраці.

Окремо Ірина Геращенко наголосила на необхідності  запровадження стандартів Альянсу у сфері гендерної рівності прав жінок і чоловіків. Перший віце-спікер зауважила, що в Україні є чимало жінок, які здатні розвивати українську армію, а тому інтеграція жінок до Збройних Сил, зокрема і до офіцерського складу, є пріоритетним завданням.

«На сьогоднішній день у Збройних Силах України перебувають 20 123 жінок-військовослужбовців, з них лише 2 553 осіб офіцерського складу, тому ми виступаємо за утвердження гендерної рівності у Збройних Силах України та скасування дискримінації за ознакою статі у сфері безпеки і оборони», - повідомила І.Геращенко. 

Голова Постійної делегації України у ПА НАТО Ірина Фріз повідомила, що 5 червня ц.р. Чорногорія стане 29-м членом НАТО. І.Фріз висловила сподівання, що  саме Україна та Грузія будуть наступними країнами які стануть повноцінними членами Північноатлантичного Альянсу.   «Ми щиро раді, що Чорногорія приєднується до Альянсу. Ми будемо боротися за те, щоб Україна стала 30-м членом НАТО, або 31-м, після Грузії», - зауважила І.Фріз. Окрім того, Голова Постійної делегації України у ПА НАТО зазначила, що Верховна Рада України зараз активно працює над реформуванням сектору безпеки за кількома напрямками: реформування системи управління і планування в секторі безпеки і оборони; розвиток цивільно-демократичного контролю; реформування Збройних сил України, перехід на матеріально-технічні та адміністративні стандарти НАТО.

«Одним з ключових досягнень за останні півтора року є прийняття СВБ і перехід на три рівні планування в секторі безпеки і оборони. Його розвиток тепер систематизовано, підпорядковане завданням короткострокового, середньострокового і довгострокового горизонтів. Вперше за роки незалежності завершено повний цикл оборонного планування», – підкреслила Ірина Фріз.

Своєю чергою, Перший заступник Голови Парламенту Грузії Тамар Чогушвілі зауважила, що Грузія розуміє складну ситуацію, в якій зараз знаходиться Україна, адже 20% території Грузії на сьогоднішній день окуповано Російською Федерацією. Тамар Чогушвілі зазначила, що Росія  продовжує використовувати різні методи, в тому числі у сфері пропаганди, і саме тому Україна і Грузія мають посилити співпрацю щодо запровадження стандартів Альянсу та інтеграції до загальноєвропейської системи безпеки.

Учасники конференції констатували необхідність активізації співробітництва України та Грузії з НАТО для досягнення критеріїв, необхідних для інтеграції у Північноатлантичний Альянс. Конференція відбувалась також за участі представників Парламенту Грузії, Офісів НАТО в Україні і Грузії та делегатів чергової сесії Парламентської асамблеї НАТО.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51