Відповідаючи на запитання телеканалу «Рада» щодо реформування  Верховної Ради України, Голова Парламенту Андрій Парубій розповів про роботу, що ведеться у цьому напрямку.

Робоча група, яка напрацьовує відповідний проект закону, складається з представників усіх фракцій Верховної Ради і, за словами А.Парубія, «ми нарешті змогли вийти на компромісний законопроект, який має два важливих аспекти». Одним з аспектів є зменшення кількості Комітетів Верховної Ради України: «Кожна Верховна Рада починалася з політичної декларації, що буде зменшена кількість комітетів, але потім, під час політичних дискусій весь час повертались до більшої кількості комітетів. Це призводить до того, що часто при формуванні комітетів присутній не стратегічний спосіб мислення, а тактично-оперативний, навіть з такими моментами, що комітет може створюватись під ту чи іншу особу, а не під завдання і напрямок», - констатував А.Парубій.

Водночас, як повідомив Голова Верховної Ради, «ми маємо в деяких комітетах критично малу кількість людей, які функціонують на межі дозволеної чисельності, і тому їхнє зменшення є важливим кроком». Впровадження цього рішення передбачається з наступного скликання, оскільки, на думку А.Парубія, зараз буде важко провести зміни у вже сформованому форматі.

Другим важливим аспектом напрацьованого робочою групою законопроекту є співвідношення комітетів і міністерств. «Для повноцінного діалогу між Парламентом і Урядом важливо, - зазначив А.Парубій, - щоб був один міністр і один комітет, бо коли є три комітети, профільний міністр може просто не встигати зі всіма комітетами проговорювати ту чи іншу реформу. Дуже важливо, щоб структура була однакова, подібна, і тоді набагато більше буде взаємодії, і більш злагоджена підготовка законопроектів». 

Голова Верховної Ради зазначив, що не всі з комітетів Парламенту будуть мати повну відповідність в Уряді, зокрема, - Регламентний комітет – «це комітет, який характерний тільки для Верховної Ради, і не може мати аналога в Кабінеті Міністрів». «Умовно кажучи, у Верховній Раді може бути 20 комітетів, а в Уряді, як сьогодні, 17 міністерств. Три комітети, які є характерними тільки для Парламенту, а інші будуть співвідноситись з урядовими міністерствами. Це означає об’єднання тематик, які сьогодні часто можуть бути роз’єднані між різними комітетами», - підсумував А.Парубій.

Голова Верховної Ради повідомив, що вже цієї середи на Регламентному комітеті законопроект з реформування Парламенту був підтриманий і схвалений, та висловив сподівання, що найближчими тижнями «ми зможемо розглянути і прийняти його за основу».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51