У своєму виступу Ірина Геращенко зауважила, що Україна впевнено крокує до євроатлантичної інтеграції  і планує й надалі дотримуватись курсу набуття членства в ЄС та НАТО. І. Геращенко нагадала, що активізація співпраці Україна-НАТО - це свідомий вибір українських громадян, який мають поважати усі країни, зокрема й Російська Федерація.

Політик зауважила, що блокування надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) зі сторони Німеччини та Франції негативно вплинуло на сучасну геополітичну ситуацію.

Перший віце-спікер нагадала, що у 2008 році було заблоковано надання Плану дій щодо членства в НАТО Україні й Грузії.

«Росія зробила все, аби заблокувати надання Україні і Грузії ПДЧ, і як наслідок РФ розв’язала військову агресією проти Грузії у 2008 році та проти України у 2014 році», - поінформувала І. Геращенко.

Перший віце-спікер зауважила, що Російська Федерація та підконтрольні їй незаконні збройні формування докладають максимум зусиль для розповсюдження недостовірної інформації про НАТО, зокрема у Донецькій та Луганській областях.

Політик звернула увагу, що основним міфом, що активно розповсюджується на сході України, є міф про війська НАТО у зоні АТО.

«Важливо докласти усіх зусиль, аби зруйнувати міфи про НАТО на тих територіях, де вони активно впроваджуються Росією», - зауважила І. Геращенко.

У цьому контексті український політик наголосила на необхідності подальшої  активізації співпраці Україна - НАТО, особливо у сфері інформаційної політики.

Своєю чергою, Голова Представництва НАТО в Україні Александр Вінніков зауважив, що Росія тривалий час використовувала міф про те, що Російська Федерація може «ветувати» право України приєднатися до блоку НАТО.

«Цей міф активно використовується не лише в російських ЗМІ, але й на теренах України. Це суперечить базовому міжнародному праву, де чітко вказано, що кожна країна має право обирати - вступати чи не вступати до міжнародних організацій», - зауважив Голова Представництва НАТО в Україні.

А. Вінніков позитивно відзначив ініціативу українських парламентаріїв щодо проведення кампанії з роз'яснення, що таке НАТО та які його цілі.

Голова Постійної делегації України у Парламентській асамблеї НАТО Ірина Фріз, виступаючи на заході, зауважила, що Парламент має прийняти додатковий закон, який має конкретизувати напрямки євроатлантичної інтеграції України.

«Сьогодні Парламент має ухвалити ще один закон, де будуть чітко окреслені напрямки інтеграції України в НАТО», - зауважила І.Фріз.

Народний депутат зауважила, що для зруйнування численних міфів про НАТО необхідно, зокрема, розширити інформаційну кампанію щодо усього спектру діяльності Альянсу.


«НАТО - це не лише військовий блок. Тому ми будемо проводити в рамках нашого проекту постійні інформаційні заходи, особливо в регіонах», - підкреслила політик.

У заході також взяли участь: Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції М. Іонова, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України І. Климпуш-Цинцадзе, Перший заступник Міністра закордонних справ України В. Пристайко, міжнародні експерти та політологи.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51