У СеРеДУ, 3 ЛЮТОГО, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман перед початком засідання зазначив, що сьогодні потрібно прийняти ряд важливих рішень, зокрема, затвердити порядок денний четвертої сесії, прийняти проект Закону "Про ратифікацію "Програми розвитку муніципальної інфраструктури України" та підтримати інші  подібні документи.


В.Гройсман зазначив: "Від загальних фраз про те, що треба оновлювати країну і забезпечувати розвиток економіки, треба переходити до абсолютно конкретних справ. І один із важливих секторів, на мій погляд, є сектор муніципальної інфраструктури. От дивіться села, селища, міста, в яких сьогодні в жахливому стані знаходиться інфраструктура і фактично яку потрібно приводити до ладу, забезпечувати якісні послуги і якісні умови життя. Тобто нам потрібно з вами провести масштабний ремонт, капітальний ремонт усієї країни. Це означає, що ми створимо сотні і тисячі робочих місць на місцях. Ми провели фінансову децентралізацію, у нас сьогодні є ресурс для того, щоб додатково направити ресурси на те, щоб ремонтувати все, що необхідно, що потребує ремонту і відновлення, всю інфраструктуру місцеву. Зараз ми з вами ратифікуємо міжнародні угоди, де наші міжнародні партнери, а це мільярди доларів, які можуть бути направлені в цей сектор. Це означає, що ми додамо серйозний поштовх до відповідного економічного розвитку".

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 328 народних депутатів.

В.Гройсман відкрив пленарне засідання.

Народні депутати виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Головуючий після виступів запропонував затвердити порядок денний сесії з усіма законопроектами, які зареєстровані на момент прийняття постанови. Проект Постанови "Про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання" №3855 було поставлено на сигнальне голосування - 181.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект Закону "Про ратифікацію Фінансової угоди (проект "Програма розвитку муніципальної інфраструктури України") між Україною та Європейським інвестиційним банком" №0075 доповів Віце-прем'єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко. Він зазначив, що Угода з Європейським інвестиційним банком вперше надає можливість безпрецедентних термінів кредитів. "Це означає, що практично сьогодні є можливість залучати кошти до 15 років на освітлення й поводження з побутовими відходами. Наразі ми чекаємо прийняття парламентом законопроекту про поводження з побутовими відходами. До 22 років - на теплопостачання, до 30 років - на водопостачання і водовідведення і канікулами, які є сьогодні по виплаті тіла кредиту, відповідно 3, 5 і 8 років. Це означає, що сьогодні є можливість практично під ставку 1,31 відсотків залучити кошти. Також в цій програмі передбачена можливість залучення коштів на енергоефективність", - пояснив Г.Зубко.


Віце-прем'єр-міністр також повідомив, що в рамках цього проекту є пропозиція від Європейського інвестиційного банку відпрацювати декілька проектів щодо  поквартальної реконструкції. "Це означає, що з'явиться можливість комунальним підприємствам взяти кошти для того, щоб поміняти мережі, зменшити витрати, модернізувати комунальне підприємство, муніципалітету залучити в цей квартал кошти і дати можливість об'єднаним співвласникам провести заходи по термомодернізації. Таким чином, зробити квартальну реконструкцію в частині енергоефективності мереж і таким чином підняти не тільки вартість житла в цьому кварталі, а й надати якісні послуги", - сказав він.

Перший заступник Голови Комітету у закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе доповіла рішення Комітету, який рекомендує ратифікувати Фінансову угоду.

Верховна Рада 261 голосом ратифікувала Фінансову угоду.


За пропозицією В.Гройсмана народні депутати повернулися до проекту Постанови "Про порядок денний четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання" №3855 і 241 голосом прийняли її в цілому. В Постанову включено всі законопроекти, зареєстровані на цей час.

Проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво (асигнування 2011, 2012 та 2013 року), проект "Підтримка природно-заповідних територій в Україні" №0071 доповіла заступник Міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська. Вона повідомила, що Угоду було підписано у квітні 2015 року в Києві. Відповідно до міжурядової угоди Німеччина надає Україні безповоротний фінансовий грант для підтримки природоохоронної, екоосвітньої, науково-дослідної та управлінської діяльності. Проектом передбачено фінансування насамперед Карпатського біосферного заповідника, природного заповідника "Ґорґани", Національних природних заповідників "Синевір", "Вижниці", "Гуцульщина", Карпатського та Яворівського.


Доповідачка також зазначила, що проект закону розроблено відповідно до вимог Закону "Про міжнародні договори України". Ратифікація міжурядової угоди дозволить залучити німецькі кошти на розвиток системи природоохоронних територій, охорони, відтворення та сталого використання природних комплексів та об'єктів природоохоронних територій.

253 голосами законопроект було прийнято в цілому.

Проект Закону "Про ратифікацію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов'язаної допомоги" №0076 доповів заступник Міністра фінансів Артем Шевальов. Він зазначив, що йдеться про виділення урядом Польщі кредиту в сумі до 100 мільйонів євро, яке буде отримано урядом України в особі Міністерства фінансів на облаштування прикордонної інфраструктури на українсько-польському кордоні. Йдеться про реалізацію проекту, який зараз має робочу назву "Кордон єднання", який забезпечить переоблаштування пунктів перетину кордонів на українсько-польському кордоні, а також на ремонт та облаштування під'їзних доріг до відповідних пунктів перетину з метою створення повноцінного європейського модерного кордону між Україною та Польщею.

За словами доповідача, розмір кредиту - до 100 мільйонів євро, термін кредитування - до 30 років з відстрочкою платежів протягом перших 5 років. Передбачається, що до 60 відсотків кредиту будуть становити компоненти польського походження.


242 голосами Угоду було ратифіковано.

Верховна Рада ухвалила проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Європейською Комісією про участь України у програмі "Креативна Європа": програма Європейського Союзу для сектору культури та креативності, та про співробітництво між Україною та Європейським Союзом у підпрограмі "Медіа" програми "Креативна Європа" №0077.

Перед розглядом наступного питання порядку денного народні депутати з міжфракційного об'єднання "Єврооптимісти" заблокували трибуну для виступів, вимагаючи у головуючого переголосувати проект постанови щодо порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, оскільки під час голосування за цю постанову ними було зафіксовано факт неперсонального голосування одним з парламентаріїв.

Головуючий оголосив перерву в засіданні.

Після перерви В.Гройсман дав доручення Комітету з питань Регламенту і Лічильній комісії розглянути питання про факт неособистого голосування під час прийняття проекту постанови.

Народні депутати продовжили розгляд питань про ратифікацію. Заслухавши доповідь і співдоповідь парламентарії 233 голосами ухвалили проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про діяльність прикордонних уповноважених" №0073.

Верховна Рада ухвалила проекти законів "Про ратифікацію Протоколу про реєстри викидів і перенесення забруднювачів" №0078 та "Про прийняття Протоколу про внесення змін до Угоди ТРІПС" №0079.

Народні депутати заслухали доповідь і співдоповідь щодо проекту Закону "Про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо Кредитної угоди про Другу позику на політику розвитку на здійснення економічних реформ між Кабінетом Міністрів України та Японським агентством міжнародного співробітництва"  №0080.

Під час сигнальних голосувань у сесійній залі було недостатньо парламентаріїв, готових позитивно проголосувати.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступному пленарному засіданні.

Парламентарії розглянули Проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні" №0082.

Законопроект доповів Міністр закордонних справ Павло Клімкін. Він зазначив, що Угоду між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні було учинено 22 вересня 2015 р. у м. Києві.

Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Урядом України та Організацією Північноатлантичного договору про статус Представництва НАТО в Україні, учинену 22 вересня 2015 року у м. Києві, що створить договірно-правові основи діяльності Представництва НАТО в Україні на основі об'єднання Офісу зв'язку НАТО в Києві та Центру інформації та документації НАТО в Україні.

П.Клімкін зазначив, що через це представництво буде проходити координація всіх проектів, які зараз відбуваються у сфері нашої взаємодії з НАТО, включаючи ефективний розвиток трастових фондів, включаючи імплементацію меморандумів, які ми підписали.

Міністр також наголосив, що ратифікація цієї Угоди "є визначальний крок у розвитку нашої співпраці з НАТО". Він підкреслив: "це не є технічний момент, це є дуже важливий момент, який дозволить нам набрати нової динаміки у взаємодії з Альянсом".

Перший заступник голови Комітету в закордонних справах Іванна Климпуш-Цинцадзе, доповідаючи рішення Комітету, підтримала Міністра закордонних справ і його і заклик підтримали ратифікацію цієї угоди, оскільки вона дійсно є безпрецедентною.

Під час обговорення деякі парламентарії звернули увагу на відсутність більшості колег у сесійній залі. Вони заявляли, що неголосування за ратифікацію цієї і попередньої угод є "дискредитацією України, дискредитацією українського парламенту, неповагою до наших партнерів", звинувачували колег у "безвідповідальному ставленні до своєї роботи".


Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Парубій після завершення обговорення поставив законопроект на сигнальне голосування.

Готовність проголосувати за законопроект підтвердив 201 депутат.

Рішення щодо законопроекту буде прийнято на наступному пленарному засіданні.

А.Парубій прокоментував його результати так: "Це те, що погубить нас, цей парламент, який прийняв надзвичайно велику кількість важливих законів, не політичне протистояння, а відсутність можливості приймати рішення. Банальна відсутність відповідальності у людей, які йшли у Верховну Раду".

Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Парубій закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання відбудеться у четвер, 4 лютого.

Повернутись до публікацій

Версія для друку