Під час пленарних засідань Четвертої частини сесії Асамблеї, що триває з 29 вересня по 3 жовтня 2014 року, делегати, зокрема, наголошували на необхідності проведення мирних переговорів між Україною та Росією за участю європейської сторони, спрямованих на вирішення не тільки питання становлення миру, а й низки економічних та енергетичних проблем, які в перспективі також можуть торкнутися держав Європи.

Зокрема, підкреслювалося, що Росія є частиною Європи, тому нормалізувати та стабілізувати ситуацію в Україні можливо тільки шляхом діалогу та переконання представників РФ. На думку учасників зібрання, у цьому процесі саме ПАРЄ покликана якомога швидше зупинити конфлікт на території України. А діюче зараз в Україні перемир’я потрібно максимально використовувати для того, щоб налагодити зв’язки з Російською Федерацією заради стабілізації економічної та політичної ситуації в Україні та остаточного врегулювання конфлікту.

Відкриваючи засідання, Президент ПАРЄ Анн Брассер (представник групи ALDE) підкреслила, що Росії варто "будувати справжній мир, а не створювати його ілюзію".

Президент ПАРЄ провела окрему двосторонню зустріч з членом Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ Володимиром Вечерком, під час якої підтримала ініціативи українського делегата в Асамблеї, погодившись із тим, що мирні переговори на всіх рівнях - єдиний шлях до вирішення конфлікту на території України. На думку Анн Брассер, Україна повинна розвиватися як демократична цілісна держава, але для цього потрібен мир. Тому, зі свого боку, Президент ПАРЄ пообіцяла надавати всю можливу підтримку задля налагодження продуктивного діалогу між парламентами Росії та України та сприяти активній участі в цьому процесі представників Ради Європи.

Виступаючи на засіданні депутатської групи ПАРЄ "Альянс лібералів і демократів за Європу" (ALDE - Alliance of Liberals and Democrats for Europe) 29 вересня В.Вечерко зазначив, що "ситуація, яка сьогодні склалася в Україні, викликає надзвичайну стурбованість усього українського суспільства, адже нашу державу охопила не тільки економічна та політична, а й енергетична криза".

За його словами, урегулювання цієї ситуації можна досягти лише на основі ведення конструктивного діалогу в форматі "Україна - Росія - об’єднана Європа", оскільки представники держав - членів Ради Європи мають допомогти сторонам конфлікту віднайти зважений підхід до його розв’язання. Причому, анонсовані переговори повинні проводитися не тільки на найвищому рівні: реального результату можливо досягти, проводячи тристоронні зустрічі між депутатами українського, російського парламентів та делегатами ПАРЄ, їхніми спікерами та представниками інших органів державної влади.

"Тільки ведучи перемовини, постійно намагаючись віднайти механізм вирішення конфлікту, ми зможемо попередити його подальшу ескалацію".

Свої погляди на вирішення конфлікту в Україні представили члени депутатської групи ALDE від Великої Британії, Грузії, Естонії, Іспанії та Німеччини.

Депутати наголосили, що нині члени ПАРЄ повинні докласти всіх зусиль, щоб якомога більша кількість жителів Сходу України проголосувала на майбутніх виборах до парламенту. В іншому разі Рада Європи просто втратить значення потужної міжнародної організації, яка здатна відстоювати свободу та демократію.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51