Члени Комітету провели нараду з представниками громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості для обговорення ситуації, що склалася через загрозу знищення сфери фізичної культури і спорту в результаті непродуманих дій керівників окремих міністерств та відомств.

Як зазначалося під час заходу, з 1 серпня цього року фактично припинено фінансування місцевих осередків фізкультурно-спортивних товариств, які проводять роботу із залучення населення України, насамперед, дітей та молоді, до занять фізичною культурою та спортом, виховання майбутніх олімпійців та майстрів спорту вищих досягнень.

Наголошувалося також, що урядовим законопроектом про внесення змін до Бюджетного кодексу (щодо бюджетної децентралізації) (реєстр. № 4435а), пропонується передати фінансування місцевих осередків всеукраїнських громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості до місцевих бюджетів. На думку членів Комітету, прийняття цієї пропозиції призведе до занепаду сфери фізичної культури і спорту та знищення дитячо-юнацького спорту через обмеженість коштів у місцевих бюджетах, що унеможливлює на їх рівні  фінансування зазначених витрат.

Члени Комітету звернули також увагу на те, що відмова від централізованого фінансування всеукраїнських громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості сприятиме збільшенню випадків рейдерського захоплення майна (насамперед, земельних ділянок, відведених під стадіони та спортивні споруди), що належить зазначеним організаціям, та його нецільовому використанню.

Велику стурбованість з боку спортивних фахівців  викликало також внесення Міністерством соціальної політики України на розгляд уряду законопроекту про внесення змін до деяких законів щодо загальнообов'язкового державного соціального страхування, яким пропонується припинити фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл та дитячих оздоровчих закладів за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та доручити уряду та місцевим держадміністраціям щорічно передбачати в проекті Державного бюджету та проектах місцевих бюджетів кошти на зазначені цілі.

Коментуючи цей документ, голова Комітету Артур Палатний зазначив, що "на сьогодні з видатків Фонду частково фінансуються 536 спортивних шкіл комунальної та приватної форми власності, 250 з яких не мають інших джерел матеріальних надходжень. В дитячих спортивних школах навчається близько 160 тисяч вихованців і працює більше 9 тисяч тренерів-викладачів та обслуговуючого персоналу. Зазначені школи відіграють значну роль у формуванні здорового способу життя дітей та молоді, покращенні здоров’я дітей, вирішенні проблеми їхнього дозвілля та профілактики правопорушень. Водночас, переважна більшість місцевих громад не здатна утримувати дитячо-юнацькі спортивні школи та дитячі оздоровчі заклади".

Голова Комітету підкреслив, що в дитячо-юнацьких спортивних школах займаються, насамперед, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей. Крім того, за його словами, "більшість українських сімей не в змозі самостійно сплачувати вартість оздоровлення дітей, тому така "економія" на здоров’ї дорого коштуватиие державі і не зможе компенсувати майбутні витрати на лікування та боротьбу з підлітковою злочинністю".

А Палатний поінформував присутніх на нараді, що Комітет звернувся до Президента України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності відхилення даного законопроекту, хоча Міністерство соціальної політики продовжує наполягати на його прийнятті, та наголосив, що Комітет "вважає неприпустимими такі непродумані спроби "реформування" сфери фізичної культури і спорту і буде проводити роботу щодо захисту прав громадян України, насамперед, дітей та молоді, на заняття фізичною культурою і спортом".

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51