На засіданні 24 липня члени Комітету обговорили питання про стан фінансування національної безпеки і оборони за І півріччя 2014 року та пропозиції уряду по внесенню змін до Закону "Про Державний бюджет на 2014 рік". В прийнятому рішенні Комітет вказав на неприпустимість зменшення фінансування сектору безпеки і оборони та вимагає від Верховної Ради не погоджуватися з таким підходом, запропонованим урядом.

Комітет звернувся до Кабінету Міністрів з вимогою надати Верховній Раді інформацію про використання резервного фонду Кабінету Міністрів, зокрема на потреби військової організації України. Члени Комітету також погодилися із доцільністю підготовки окремого законопроекту про внесення змін до Державного бюджету в частині фінансування воєнної організації.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо посилення захисту прав дітей" (№4100а) і рекомендує Верховній Раді прийняти його в першому читанні та в цілому.

Проектом, зокрема, пропонується надавати відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації чоловікам, на утриманні яких перебувають три і більше дітей віком до 18 років; жінкам, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років; жінкам та чоловікам, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років (такі особи можуть бути призвані на військову службу в разі їх згоди і тільки за місцем проживання), а також жінкам та чоловікам, на утриманні яких перебуває дитина (діти), якщо вона (він) є інвалідом І чи ІІ групи, до досягнення нею (ним) 23 років. Відповідна норма розповсюджується і на осіб, які є усиновителями, прийомними батьками або піклувальниками, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти в першому читанні і доопрацювати до другого читання проект закону про засади інформаційної безпеки України" (№4949).

Законопроектом визначаються основні засади державної політики, спрямованої на захист життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави в інформаційній сфері, та організації забезпечення інформаційної безпеки в умовах формування і розвитку інформаційного суспільства в Україні та глобального інформаційного простору. Згідно з проектом, стратегія інформаційної безпеки України розробляється і затверджується Президентом України.

В проекті також пропонується утворити центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом у сфері інформаційної безпеки - національну комісію, що здійснює державне регулювання з питань інформаційної безпеки, яка підпорядковується Кабінету Міністрів та підконтрольна Президенту України.

Комітет обговорив проект закону про внесення змін до законів України щодо боротьби з тероризмом (№4226а) і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні і в цілому.

Автор пропонує внести зміни до законів "Про боротьбу з тероризмом", "Про службу безпеки України" та "Про оперативно-розшукову діяльність", якими пропонується передбачити утворення в структурі органів Служби безпеки України нового спеціального підрозділу - з попередження та припинення диверсійно-терористичних проявів, з метою удосконалення боротьби з тероризмом в складних умовах, зумовлених проявами тероризму та сепаратизму, діяльністю диверсійних і озброєних груп та окремих осіб, блокуванням і захопленням адміністративних будівель державних органів.

Комітет обговорив проект постанови про передачу вогнепальної зброї, озброєння та бойової техніки громадянами України військовослужбовцям Збройних Сил України та Національної гвардії України" (№4092а) і рекомендував Верховній Раді відхилити цей проект.

В проекті пропонується надати право громадянину України, який є власником вогнепальної зброї, озброєння та бойової техніки безоплатно передати їх на баланс Збройних Сил України та Національної гвардії України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51