Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман заявляє, що із запровадженням реформи з децентралізації буде проведена «справжня деолігархізація, децентралізація, чітка економічна політика на народження середнього класу, класу незалежних людей».

Під час брифінгу після голосування за Постанову про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади у понеділок В.Гройсман назвав нинішній день «історичним днем в історії незалежної України».

Він подякував народним депутатам, які, за його словами, «не дивлячись на те, що їх залякували, знайшли у собі сили взяти на себе відповідальність». «Кожна реформа потребує чіткої позиції лідерства, і я переконаний, що у залі Верховної Ради більшість справжніх лідерів, які можуть брати на себе відповідальність і відкрито дивитися людям в очі. Це є принципово важливим», - сказав керівник Парламенту.

Тепер, за його словами, потрібно «провести децентралізацію і передати владу на місця людям». «Це реформа для українців, це європейська реформа, - наголосив В.Гройсман. - Ми зробимо все, щоб діалог всередині суспільства був продовжений».

 «На превеликий жаль, зміни до Конституції у частині децентралізації стали заручником певної політичної боротьби. У нас боротьба має бути тільки одна - за Україну, а Україна зможе бути успішною тоді, коли люди отримають повноцінну владу. І перші кроки до цього ми з вами робимо  - по децентралізації, по змінах до Конституції, по формуванню нових законів», - сказав В.Гройсман.

Голова Верховної Ради закликав всіх «до спільного розуміння цих процесів, до подальшої роботи над змінами до Конституції». «Думаю, що сьогоднішнє голосування у 265 голосів показало, що ми маємо потенціал для 300 голосів. Це означатиме, що в Україні відбудеться справжня реформа місцевого самоврядування», - сказав він.

«Маємо консолідувати 300 голосів для абсолютно демократичних змін. Я переконаний, що є можливості для діалогу, для того, щоб називати речі своїми іменами», - заявив В.Гройсман.

Керівник Парламенту нагадав, що після прийняття змін до Основного закону Парламент упродовж двох років має ухвалити ряд законодавчих актів у розвиток оновленої Конституції, зокрема, закон про префектів, про місцеве самоврядування, про службу в органах місцевого самоврядування, про державну службу.

При цьому він особливо наголосив, що зміни до Основного закону вносяться відповідно до законодавства, демократично, відкрито і прозоро, і піддав критиці позицію опонентів децентралізації.

Відповідаючи на запитання, Голова Верховної Ради заявив, що коаліція «не зруйнована». «Зрозуміло, що є ті чи інші думки під час дискусій у фракціях», - сказав В.Гройсман, відповідаючи на запитання журналістів у понеділок. - Думаю, що є абсолютно нормальний діалог, якщо ми будемо чути професійні аргументи один одного».

«Якщо ми будемо абсолютно професійно дивитися на ці речі, думаю, що жодних проблем в коаліції не має бути, - додав він. - Я ще раз всіх закликаю до якісної спільної роботи і прийняття виважених рішень». «Це якісні зміни, вони несуть децентралізацію, вони несуть справжнє місцеве самоврядування, і я думаю, що відкрити очі на це ніколи не пізно», - сказав керівник Парламенту.

В.Гройсман зазначив, що зміни до Конституції готуватимуться до остаточного голосування, яке має відбутися до кінця нинішнього року.

«Я докладатиму усіх зусиль до того, аби боротися за кожен голос, за кожного представника коаліції. Ця реформа є справжньою, вона відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування. Я буду боротися за цю реформу, - заявив В.Гройсман. - Бути проти децентралізації - це бути проти України».

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51