Підтвердження перспектив членства в ЄС, оголошення про завершення виконання Плану дій відносно лібералізації ЄС візового режиму для короткострокових поїздок громадян України до країн Шенгенськогої зони та завершення процесу ратифікації національними парламентами держав-членів ЄС Угоди про асоціацію - головне, що Україна очікує від Ризького саміту. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках перемовин з делегацією представників Міністерства закордонних справ Республіки Польща на чолі з заступником глави польського зовнішньополітичного відомства Конрадом Павліком.

Сторони дали високу оцінку міждержавному діалогу, що традиційно триває між Україною та Республікою Польща, обговорили стан справ у економічному секторі, зокрема участь Польщі у Донорській міжнародній конференції, що незабаром відбудеться в Україні.

Також співрозмовники акцентували на важливості проведення реформ в Україні. Насамперед, за словами А.Парубія, це стосується реформи Конституції та судової гілки влади, децентралізації врядування. Щодо останнього, на його переконання, одним із ключових моментів у питанні реформи з децентралізації є зміна виборчого законодавства, аби місцеві вибори восени проводилися вже за новими правилами, які обумовлюють, своєю чергою, набуття реальних повноважень місцевими громадами.

А.Парубій наголосив на незворотності курсу реформування держави, що взяло свій початок від Революції Гідності. І на цьому непростому шляху одне з основних завдань - це боротьба з корупцією. «Боротьба з корупцією нерозривно пов’язана із проведенням реформ. Це комплексний процес», - наголосив український політик. При цьому він зазначив, що «незважаючи на певні дискусії серед учасників коаліції, що притаманно демократичному суспільству, у коаліції є спільне розуміння відповідальності перед суспільством за реформування держави, - це, насамперед, стратегічний шлях євроінтеграції, а, зокрема, солідарне голосування за антикорупційні закони лише засвідчує спільні бачення цього процесу».

А.Парубій також зауважив, що одним з важливих моментів є надання Україні експертної допомоги з боку європейської спільноти щодо законотворення задля приведення національного законодавства у відповідність до європейських стандартів. На його думку, досвід європейських партнерів дозволить в найкоротший термін пройти перехідний період від початку реформ до повноцінного функціонування, зокрема, місцевого самоврядування із використанням рентабельних проектів з питань енергозбереження та підтримки малого та середнього бізнесу.

Своєю чергою, К.Павлік запевнив у тому, що «Республіка Польща підтримувала, підтримує і буде підтримувати Україну на євроінтеграційному шляху розвитку». За словами польського дипломата, Україна завжди може розраховувати на використання досвіду його країни у реформуванні нашої держави, утім, зауваживши, що в Україні це буде свій шлях, притаманний саме нашій державі. Обмін досвідом, на його думку, є дуже важливим аспектом двостороннього діалогу. «А той факт, що у Польщі сьогодні навчається 23 тисячі українських студентів, і цей показник зростає, лише підтверджує спільне європейське майбутнє наших держав», - наголосив К.Павлік.

У зустрічі брали участь працівники Посольства Республіки Польща в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Повідомлення ”

29 серпня 2022 20:00
02 червня 2022 11:20
22 лютого 2022 12:30
23 листопада 2021 12:04
22 вересня 2021 13:40
24 серпня 2021 15:06
20 липня 2021 15:28
20 липня 2021 10:06
19 липня 2021 17:58
16 липня 2021 12:51